Internet praznuje svoj 40. rojstni dan

Internet danes praznuje rojstni dan, saj mineva 40 let, odkar so prvič uspešno prenesli podatke med dvema računalnikoma. Določitev točnega datuma je sicer nehvaležna naloga, saj je imel internet v svojem razvoju kar nekaj pomembnih mejnikov.

Objavljeno
02. september 2009 18.07
Da. O.
Da. O.
Ljubljana - Internet danes praznuje rojstni dan, saj mineva 40 let, odkar so prvič uspešno prenesli podatke med dvema računalnikoma. Za začetnike moderne dobe komuniciranja veljajo znanstveniki Univerze v Los Angelesu (UCLA), ki so prvi med seboj uspešno povezali dva računalnika z nekaj metrov dolgim kablom. Prvi preneseni podatki so bili zgolj v obliki teksta, vendar je prenos pomenil uvod v ARPANET, ki velja za prvo obliko interneta.

Ostaja pa žgoča razprava, ali je drugi september sploh primeren datum za označevanje rojstnega dne interneta. V njegovem razvoju je bilo namreč kar nekaj pomembnih mejnikov in oseb, zato je izbira točnega datuma nehvaležna naloga.

Internet bi lahko imel rojstni dan tudi 29. oktobra, ko so leta 1969 v ZDA prvič uspešno prenesli podatke med dvema računalnikoma, ki sta bila med seboj precej oddaljena. Prvega januarja leta 1983 so računalniki z ARPANET mrežo vpeljali preklopljivi komunikacijski protokol TCP/IP. Marca leta 1989 je Tim Berners-Lee izumil svetovni splet z kratico WWW (World Wide Web) za objavljanje in dostopanje do podatkov. Leta 1993 je Berners izumil tudi prvi spletni brskalnik Mosaic, ki je internet približal širšim množicam.