Internetni ponudniki bodo onemogočili dostop do tujih spletnih stavnic

Slovenski internetni ponudniki bodo na podlagi odločb urada za nadzor prirejanja iger na srečo uporabnikom z marcem onemogočili dostop do več tujih spletnih stavnic, čeprav se sami s tem ne strinjajo.

Objavljeno
28. februar 2011 18.25
Ka.L., delo.si
Ka.L., delo.si
Ljubljana - Zato so že sprožili ustrezne pravne postopke, vendar pa so do odločitve sodišča prisiljeni v zaporo dostopa. Kot so danes sporočili iz največjega slovenskega ponudnika dostopa do spleta, Telekoma Slovenije, bodo blokade trajale do morebitne drugačne sodne odločitve, saj je Telekom sprožil ustrezne pravne postopke. Podobno so ravnali tudi v mariborskem Amisu, da so blokirali dostop, je po pisanju STA, na svoji spletni strani zapisal tudi mariborski T-2.

Urad RS za nadzor prirejanja iger na srečo je z odločbami v letih 2006 in 2010 nekaterim podjetjem v tujini prepovedal organiziranje spletnih iger na srečo, ker niso pridobila ustrezne državne koncesije. Ponudniki internetnih storitev morajo na podlagi odločb urada ta spletna mesta blokirati.

Telekom se je torej pritožil na vse prejete odločbe, kljub temu pa je primoran odločbe urada izvršiti. Z marcem bo tako na podlagi izdanih odločb na DNS-strežnikih, s katerimi upravlja, onemogočil preslikavo tekstovnih imen expect, bwin, bet-at-home in sportingbet v IP-naslove.

S tem uporabniki, ki uporabljajo storitev shranjevanja DNS-podatkov v predpomnilniku, ne bodo mogli komunicirati s temi spletnimi stranmi in tudi vsemi drugimi storitvami, ki so vezane na te naslove. Za izbiro tega ukrepa so se v Telekomu Slovenije odločili za poseg na svojih DNS-strežnikih, ker tako najmanj posegajo v možnost komunikacije svojih uporabnikov.

Neučinkovitost odločb: možnost zaobiti blokade

Amis ob tem še opozarja, da si uporabniki na forumih izmenjujejo informacije, kako brez posebnega znanja blokade zaobiti, kar dokazuje neučinkovitost navedenih odločb. Zares učinkovite metode pa bi bile ne samo finančno obremenjujoče, pač pa pomenijo hud in radikalen poseg v svobodo komuniciranja državljanov, dodaja STA.

Pooblastilo, da lahko naloži zaporo spletnih strani, je bilo uradu za nadzor prirejanja iger na srečo dano s spremembami zakona v začetku lanskega leta. Vendar pa je takšna ureditev doživela kritike tako na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo kot med ponudniki dostopa do interneta.

Slovenski internetni ponudniki so poudarili, da morajo skladno s področno zakonodajo omogočati učinkovito in nemoteno komunikacijo po elektronskih omrežjih, predvsem pa nikoli ne bi smeli posegati vanjo, razen če tako želi uporabnik sam ali pa jim to odredi pristojno sodišče.

Vlada je zato pripravila spremembe zakona o igrah na srečo, ki so začele veljati januarja letos in po katerih lahko ponudniku storitev informacijske družbe odredi omejitev dostopa do spletnih strani, preko katerih se prirejajo igre na srečo brez koncesije, le upravno sodišče. O omejitvi dostopa mora odločiti v sedmih dneh od prejema predloga, ki ga posreduje nadzorni organ.