iPhone 5s: Čez pol leta utegne biti še boljši

Preizkusili smo najnovejši Applov mobilnik, ki zaenkrat polnega potenciala prstnih odtisov in 64 bitov ne izkorišča.

Objavljeno
27. november 2013 09.30
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Navajeni smo že, da novi iphone vsako drugo leto izgleda povsem enako kot leto prej. Letos je spet to leto in iphone 5s je na pogled enak kot iphone 5. Verjetno tudi zato nova zlata (šampanjska) barva. Znotraj naj bi bil seveda 5s precej drugačen, še posebej, ker ima kot prvi pametni telefon sploh 64-bitni procesor, kar vsaj v teoriji pomeni večjo računsko moč. Toda če na prvi pogled spremembe ali nadgradnje izgledajo kar pomembno, se praksi poznajo manj, kot smo pričakovali ali upali.

Premalo možnosti s prstnimi odtisi

Ko smo ga prvič na hitro preizkusili kmalu po predstavitvi, se nam je zdelo, da bi dve glavni novosti lahko prinesli kar precejšnje koristi. Po daljšem preizkusu še vedno menimo, da jih lahko, ampak trenutno večjih prednosti zaradi čitalnika prstnih odtisov in 64-bitnega procesorja (sistema na čipu) niti ni. Čitalec prstnih odtisov, skrit v okroglo tipko pod zaslonom, ki je zaradi tega zdaj malo manj vbočena in ima kovinski obroček. Vse tovrstne čitalce iz prenosnih računalnikov kar odmislite, ta je popolnoma drugačen. Je dobro zamišljen in še bolje izveden dodatek.

Vsaj prvih nekaj dni uporabe se zdi tako. Ko odtis enkrat vnesemo, kar storimo tako, da prst izmenično polagamo na tipko in dvigujemo, ga telefon zazna hipno in odklene zaslon ali potrdi »podpis« (namesto vnašanja gesla) v trgovini z aplikacijami app store. Po kakšnem tednu pa so se začele pojavljati težave, saj telefon kar naenkrat ni več prepoznal zdaj tega, zdaj onega prstnega odtisa, ki jih lahko vnesemo največ pet. In smo morali tipkati številčno geslo. Pomagalo je, če smo tipko obrisali, ker se očitno toliko zamaže, da čitalnik ne deluje več dobro. Pa tudi prst lahko vmes nekoliko obdrgnemo, svoje prispeva še mraz. Menda se zanesljivost izboljša, če isti prst v sistem vnesemo večkrat. Vendar smo za to rešitev izvedeli prepozno.

Čeprav je Applova izvedba čitalnika boljša od vseh drugih, ki smo jih, pretežno na prenosnikih, videli doslej, torej še vedno ni stoodstotno zanesljiva. In ker za zdaj ni uporabna še za kaj drugega, denimo za plačevanje s telefonom ali kaj podobnega, večina uporabnikov pa si tako ali tako ne nastavi gesla ali vzorca za odklepanje zaslona, čitalnik ni ravno nujna pridobitev. Če bo Apple podporo čitalniku še razširil, pa se to lahko spremeni. Mislimo, da bi jo zlahka, saj bi aplikacije morale zgolj vprašati sistem, za povratno informacijo v obliki da ali ne iz čitalca.

64 bitov čaka v garaži

Podobno velja za 64 bitov, kar v teoriji omogoča naslavljanje večje količine pomnilnika (4 GB in več) in procesiranje večjih sklopov podatkov naenkrat. Toda iphone 5s ima samo en gigabajt pomnilnika. Praksa sicer kaže, da je na oko res nekoliko hitrejši od petice, ki pa ji nikakor ne moremo odčitati neodzivnosti ali zatikajočega delovanja. Razlike v hitrosti odpiranja programov in podobnih rečeh bi lahko merili kvečjemu v desetinkah sekunde. Večina neapplovskih aplikacij pa še ni prirejena za 64 bitov, zato sploh ne delujejo hitreje ali z bogatejšo grafično podobo kot na lanskem modelu.

Ko bodo razvijalci ponudili aplikacije in igre za novo platformo, utegnemo videti marsikaj, do takrat pa velja enaka ugotovitev kot glede čitalnika prstnih odtisov. Zadeva je zasnovana za prihodnost, danes bistvene prednosti še ne prinaša. Čez pol leta utegne biti 5s bistveno zmogljivejša naprava kot danes, saj je potencial precejšen, za zdaj pa je v glavnem slabo izkoriščen.

Morda vse skupaj prinaša kvečjemu slabo plat. Trajanje baterije se nam je namreč zdelo še slabše kot pri petici. Kakšen dan smo že nekaj ur pred spanjem morali priključiti telefon na polnilnik. Kar je glede na naše izkušnje precej slab dosežek. Majhno ohišje - za trenutne standarde v svetu mobilnih naprav - pomeni tudi majhno baterijo, ki je ne rešita niti manjši zaslon kot pri konkurenci niti znamenita Applova optimizacija.

Fotoaparat je še vedno v vrhu

Tretji sklop, pri katerem je menda napredek najbolj očiten, je foto-video del. Tipalo so malenkost povečali in s tem vsako posamezno od osmih milijonov točk, prav tako svetlobno moč leč in dodali še drugo svetečo diodo drugačne barve za »bliskavico«. V praksi se razlike dejansko pokažejo samo v slabi svetlobi in pri fotografiranju z bliskavico. V sončnem, pa tudi oblačnem vremenu je bil fotografsko odličen že iphone 5 in fotografije 5s so na pogled bolj ali manj enake. Razlike so tako minimalne, da enostavno ne moremo reči, da je pri novincu kakšen opazen napredek. Temnejše fotografije pa razkrijejo manj šuma in lepšo, bolj enakomerno osvetlitev s svetečima diodama.

Vsekakor je 5s fotografsko povsem v vrhu med pametnimi mobilniki - seveda ne omogoča digitalnega zuma brez izgub, kot ga nokia lumia 1020 ali sony xperia z1 - ni pa gromozanski skok naprej. Pri videu je še najbolj zanimiva nova možnost zajemanja posnetkov pri 120 sličicah na sekundo, kar da možnost počasnih posnetkov. Morda najbolj osupljiv del fotoaparata pa je rafalni posnetek. Uporabnik preprosto drži prst na zaslonski tipki za fotografiranje in iphone rešeta kot kalašnikovka. Fotografije v polni razločljivosti kar letijo v pomnilnik. Na srečo potem lahko preprosto izberemo tiste, ki jih želimo obdržati.

Vse drugo je klasično, večinoma že poznano. Apple je res dodal kup svojih aplikacij, ki jih lahko po želji namestite in s tem zapolnite kar let del dragocenega prostora za podatke. Zaslon je odličen, kar zadeva vidne kote in reprodukcijo barv, ampak že malo zaostaja glede razločljivosti. Kakovost ohišja in občutek v roki sta nekaj povsem drugega kot pri večini plastičnih tekmecev. Pa tudi pri modelu 5c, ki ga na preizkus nismo dobili, smo se pa imeli priložnost z njim na kratko poigrati. Zelo kratko ocena je, da to pač ni to. Plastično ohišje, resda trdno, konkretno, v roki preprosto ne vzbuja iphonovskega občutka.

Sistem ios poznamo in še vedno ponuja največjo raznolikost vsebin, hkrati pa uporabnika še vedno v marsičem omejuje. Pri tem, na katere storitve lahko pošilja fotografije, kakšno tipkovnico lahko uporablja ali katere datoteke lahko nalaga na telefon. Še vedno velja tudi neprijazna cenovna politika glede prostora za podatke. Že osnovni model s 16 GB (v praksi še kakšen gigabajt manj) je med dražjimi telefoni. Skoraj nujnih 32 GB stane dodatnih sto evrov in priporočljivih 64 GB še stotaka več. Kar meji že skoraj na krajo sredi belega dneva, saj Apple za dodatnih 48 GB odšteje največ deset evrov, proda pa jih za 200. Fantastična marža.

Zaslon bo treba povečati

Če zanemarimo applovske restrikcije, ki jih očitno ne mislijo odpraviti, je največja »pomanjkljivost« iphona v primerjavi z drugimi podobno dragimi mobilniki trenutno velikost. Že res, da je iphone skoraj edini primer vztrajanja pri začrtani smeri. Vsi Applovi tekmeci na veliko eksperimentirajo, povečujejo zaslone, premikajo tipke sem in tja, spreminjajo oblikovne smernice, preoblačijo operacijski sistem android in dodajajo vse mogoče funkcionalnosti. Medtem pa iphone leto za letom v glavnem ostaja tak, kakršen je že od začetka. Z ustaljenim načinom uporabe, znano tipko domov pod zaslonom in drugimi ob robu ohišja ter osredotočenostjo na enostavnost, hitrost delovanja, širok nabor aplikacij in fotografijo.

Ampak 5s sem med preizkušanjem večkrat ogledoval in obžaloval ogromno neizkoriščeno površino nad zaslonom (in tudi pod njim) se preračunaval, koliko zaslonske diagonale bi pridobili že samo s tem, če bi telefon razširili za čisto sprejemljivega pol cm. S tem in z manjšimi robovi bi zlahka prišli z 10,16 cm na diagonalo vsaj 11,5 cm (4,5 palce), kar bi bilo že precej bliže danes ustaljenim 12,7 cm (petim palcem). Pa telefon še vedno ne bi bil prevelik.

Ampak tudi majhen zaslon ne spremeni dejstva, da je iphone 5s vrhunski mobilnik. Danes vse svoje moči še ne kaže, ker je še precej neizkoriščenega potenciala. Ker med uporabo (še) ni bistvene razlike glede na petico, v izgledu in občutku v roki pa sploh ne, smo zdaj popolnoma prepričani, da je to glavni razlog, da jo je Apple umaknil iz prodaje in jo nadomestil s plastičnim 5c. Če tega ne bi storil, bi vsi kupovali lanski model. Barviti 5c tako služi samo temu, da »prodaja« 5s.Ta pa je še vedno eden redkih telefonov, ki bo tudi ob izteku dvoletne vezave sodoben in ki bo v tem času celo postajal boljši, kot je bil ob nakupu. In to tudi nekaj šteje.