Iphone dobil resnega konkurenta

Kitajski visokotehnološki velikan Lenovo je predstavil pametni mobilni telefon ophone, s katerim želi konkurirati priljubljenim iphoneom ameriškega proizvajalca Apple.

Objavljeno
20. september 2009 12.24
Da. O./STA
Da. O./STA
Peking - Kitajski visokotehnološki velikan Lenovo je v partnerstvu s kitajskim mobilnim operaterjem China Mobile predstavil pametni mobilni telefon ophone, s katerim želi konkurirati priljubljenim iphoneom ameriškega proizvajalca Apple.

V inštitutu za raziskave, ki deluje pod okriljem družbe China Mobile, upajo, da bo ophone v treh do petih letih zasedel najmanj 50-odstotni delež na kitajskem trgu pametnih mobilnih telefonov. Ophone bo imel nameščen operacijski sistem, ki so ga razvili v družbi China Mobile, podpiral pa prav tako z njihove strani razvito tehnologijo mobilne telefonije tretje generacije, poimenovano TD-SCDMA.

V podjetju Lenovo Mobile pravijo, da bo strošek izdelave vsakega ophonea znašal več kot 200 dolarjev, končna maloprodajna cena pa se bo razlikovala glede na naročniške pakete operaterja China Mobile. V Lenovu upajo, da bodo mobilnike ophone na kitajskem trgu, ki je z okrog 700 milijoni uporabnikov največji trg mobilnikov na svetu, začeli prodajati prihodnji mesec.


Apple je sicer avgusta s kitajsko družbo China Unicom sklenil večleten dogovor, v skladu s katerim bodo predvidoma v zadnjem letošnjem četrtletju na Kitajskem začeli tržiti Appleove po vsem svetu priljubljene mobilne telefone iphone.


Na to temo se je z Appleom sicer že dlje časa pogovarjal tudi China Mobile, a očitno brez uspeha. V družbi China Mobile pravijo, da pogovori še potekajo in da še vedno upajo, da bodo tudi sami lahko prodajali iphone.