Iz depresivnih najstnikov depresivni odrasli?

Najstniki, ki trpijo za blažjimi oblikami depresij, imajo več možnosti, da kot odrasli zbolijo za različnimi oblikami duševnih bolezni, med katerimi so tudi agorafobija in motnje hranjenja.

Objavljeno
01. september 2009 12.44
Ba. P.
Ba. P.
Washington - Raziskava, ki so jo izvedli v Združenih državah, je pokazala, da imajo najstniki, ki trpijo za blažjimi oblikami depresij, več možnosti, da kot odrasli zbolijo za različnimi oblikami duševnih bolezni.

V raziskavo, ki je bila izvedena pod okriljem Univerze v Kolumbiji in newyorškim inštitutom za psihiatrijo, je bilo vključenih 750 najstnikov, starih med 14 in 16 let, ki so jih kasneje primerjali z odraslimi.

Strah, zaskrbljenost, hude oblike depresije in motnje hranjenja so se izkazale za precej bolj pogoste pri 20- in 30-letnikih, ki so za blažjimi oblikami depresije trpeli že kot najstniki. Takšnih je bilo osem odstotkov tistih, ki so sodelovali v raziskavi, prav tako pa je raziskava pokazala, da imajo ti ljudje dva do trikrat večjo možnost, da zbolijo za agorafobijo, obsesivno-kompulzivno motnjo in motnjami hranjena. Za to, kako je depresija v najstniških letih povezana z duševnimi boleznimi v odrasli dobi, pa bodo potrebne nadaljnje raziskave.

Zdaj sociologi in psihologi po Združenih državah in Veliki Britaniji opozarjajo predvsem učitelje, naj otrokom dopuščajo dovolj časa za počitek in jih podučijo, kako prepoznati zgodnje znake depresije, da bi jo začeli zdraviti še preden bi se sprevrgla v kaj hujšega.