Jadrnica, ki ruši tudi tehnološke rekorde

Napredna telemetrija tako za jadralce kot za gledalce.

Objavljeno
04. oktober 2012 16.35
Blaž Kovšca, Infoteh
Blaž Kovšca, Infoteh
Po kopici zmag v zadnjih letih je pred posadko jadrnice Esimit Europa 2 nov izziv - čez en teden bodo naskakovali tretjo zaporedno zmago na Barkolani. Toda v podpalubju se ekipa pripravlja na veliko večjo prelomnico, saj nameravajo v prihodnjih mesecih razviti in preizkusiti tehnologijo, ki bo korenito spremenila jadranje tako za posadke kot za gledalce.

Pobudo zanjo je dala sama posadka EE 2, omogočila pa bo vpogled prav v drobovje tega športa, v telemetrijo kot pri formuli ena. »Prihodnje leto bo v marsičem prelomno tako za nas kot - upamo - širši jadralski svet,« je navdušen Igor Simčič, idejni oče glavnih strategij projekta. Kljub temu da vlogo svoje jadrnice vidi kot prenašalca športnih, diplomatskih in gospodarskih idej, pa je tehnološki del tisti, s katerim se največ ukvarjajo.

»Vodilnemu podjetju na tem področju smo predlagali inovacije, ki bi nam pomagale še do boljšega jadranja, vsem drugim pa spoznati šport od bliže,« je skrivnosten Simčič, ki imena podjetja še ne more izdati, saj so v sklepnih pogovorih glede podrobnosti.

Pri Esimitu Europa namreč razvijajo povsem nove programske rešitve, ki skrbijo za obdelovanje zajetih podatkov z množice tipal, nameščenih na jadrnici. Že tako tehnološko vrhunsko opremljeno jadrnico namreč nameravajo opremiti s programjem, ki podatke v realnem času posreduje jadralski ekipi, s čimer bo ekipa bistveno lažje in hitreje kot doslej sprejemala ključne taktične odločitve (npr. lažje predvidevanje in optimizacija manevrov).

Cel spekter rešitev, ki bo razvit posebej za jadrnico Esimit Europa 2, bo predvidoma nameščen na začetku prihodnjega leta, ko bodo opravili tudi večino testiranj. S tem naj bi bila EE 2 še konkurenčnejša, saj bo imela prednost med tekmovanjem, diagnostika pa bo omogočala boljši razvoj.

»Naredili smo velik korak naprej in potencialni tehnološki partner je pokazal veliko zanimanje,« trdi Simčič, ki zagotavlja, da bodo posledice občutili vsi. »Gre za povsem nov pogled na šport, ki bo s prikazom podatkov, odzivov posadke in posledic v živo ponudil popolnoma nov pogled na jadranje,« je prepričan sogovornik, ki opaža, da je zadnja leta ta tehnološka mikavnost zaradi različnih vzrokov (ekonomske krize, standardizacije športa) zvodenela in je treba jadranje približati srcem tako športnikov kot gledalcev.

Kakor kažejo izkušnje iz drugih športov (F1, moto GP, smučarski skoki ...), sodobna tehnologija lahko pri tem zagotovo pomaga, in to je treba pozdraviti. Še posebej če prihaja iz naših logov.