Japonci z novo nosilno raketo

Prva izstrelitev Epsilona-1 je uspešna demonstracija nove raketne tehnologije, ki obeta cenejši prevoz tovorov v zemeljsko krožnico.

Objavljeno
20. september 2013 13.10
Miloš Krmelj
Miloš Krmelj

Japonska agencija za raziskovanje vesolja (JAXA) je v soboto uspešno izstrelila svojo novo nosilno raketo na trdno gorivo Epsilon-1. V vesolje je ponesla satelit Sprint-A.

Tokratna uspešna izstrelitev nove japonske nosilne rakete je bila drugi poizkus, saj so prvo izstrelitev 27. avgusta letos zaradi tehničnih težav v zadnjem trenutku odpovedali.

V Jaxi pravijo, da se s tem uresničuje njihov načrt razvoja naslednje generacije nosilnih raket na trdno gorivo. V primerjavi s predhodnico, nosilno raketo M-V, ki je bila v zadnjem obdobju japonska najpomembnejša nosilna raketa, bo najočitnejša izboljšava nosilke Epsilon za tretjino nižja cena; njen razvoj je stal le približno 200 milijonov evrov. Cilj pa ni zgolj nižja cena, ampak predvsem poenostavitev celotnega izstrelitvenega sistema; namesto dosedanjih 150 strokovnjakov jih za izstrelitev rakete Epsilon zadostuje le osem. Tako se bo čas priprave na izstrelitev nosilne rakete razreda Epsilon skrajšal na približno četrtino časa, ki ga potrebujejo za izstrelitev rakete M-V; kot je znano, za montažo in pripravo te rakete na izstrelitev potrebujejo najmanj šest tednov.

Naslednji, morda še bolj presenetljiv dosežek nove nosilne rakete pa je nadzorni sistem, ki omogoča, da spremljajo in nadzirajo izstrelitev kjerkoli na svetu s pomočjo – notesnika. To med drugim pomeni, da sta sistem za izstrelitev in njen nadzor na drugi lokaciji, kot je izstrelišče rakete. To prakso, ki jo bodo zdaj uporabili pri nosilni raketi na trdno gorivo, naj bi v prihodnje razširili tudi na naslednje nosilne rakete, ki jih bo (spet) poganjalo tekoče gorivo.

Zelo jasen cilj Jaxe je tudi poenostavitev oziroma poenotenje posameznih raketnih sestavin, ki so zdaj še bolj ali manj unikatni izdelki, narejeni le za eno raketo. Tokrat prvič preizkušena nosilna raketa Epsilon-1 naj bi bila začetnica nove prakse, saj bodo njene sestavne dele in posamezne kose opreme uporabili tudi pri naslednicah iz te nove družine japonskih nosilnih raket.

Epsilon je tristopenjska nosilna raketa (prvi dve stopnji na trdno gorivo, tretja na tekoče), ki tehta 91 ton in je visoka 24 metrov. V nizko zemeljsko orbito lahko dostavi 1200 kg tovora. Raketo je razvila industrijska skupina, ki jo vodi družba IHI Aerospace. Uporablja isto, le nekoliko prilagojeno izstrelno ploščad kot M-V (ta je zadnjič letela v vesolje leta 2006).

Strokovnjaki Jaxa pričakujejo, da bo izstrelitev Epsilona polovico cenejša od izstrelitve M-V, novo raketo naj bi spravili v vesolje že za okoli 31 milijonov evrov. Naslednja izstrelitev Epsilona-2 je predvidena leta 2015.

Miloš Krmelj predstavnik Mednarodne vesoljske univerze za Slovenijo