Japonska trojica v združitev mobilne telefonije

Japonski Hitachi, NEC in Casio Computer so se dogovorili za združitev svojih enot za mobilno telefonijo. Za to potezo so se odločili, da bi se lažje soočili s padcem prodaje na domačih tleh ter hitreje širila v tujini.

Objavljeno
14. september 2009 18.14
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Tokio - Japonska visokotehnološka podjetja Hitachi, NEC in Casio Computer so se dogovorila za združitev svojih enot za mobilno telefonijo. Za to potezo so se odločila, da bi se lažje soočila s padcem prodaje na domačih tleh ter hitreje širila v tujini.

Skupno podjetje bo v začetni fazi v dvotretjinski lasti družbe NEC, 17,3-odstotni lasti družbe Casio in 16,7-odstotni lasti Hitachija. Enote nameravajo združiti do aprila 2010 ter v skupno podjetje vložiti sveža sredstva. Po teh vložkih bo nato NEC imel 70,7-odstoten delež, Casio 20-odstoten, Hitachi pa 9,3-odstoten.

Z združenimi močmi bodo imeli drugi največji delež na japonskem trgu mobilnih telefonov, kar pomeni, da bodo pred Panasonicom, a za Sharpom. Do leta 2013 naj bi prodajo povečali na 12 milijonov mobilnikov letno, od tega pet milijonov v tujini. NEC sicer trenutno proizvaja mobilnike za japonska operaterja NTT Docomo in Softbank, Casio in Hitachi pa skupaj za japonska operaterja KDDI in Softbank ter ameriško družbo Verizon Wireless in južnokorejsko LG Telecom.

Po pojasnilih podjetij je združitev neizogibna v času, ko se je domači trg tekom aktualne svetovne krize skoraj prepolovil, prihodnost pa je nejasna. Večina Japoncev že ima mobilnik, zato se operaterji in proizvajalci telefonov soočajo z vse večjim izzivom, kako ob spremljajočih šibkih gospodarskih razmerah in krčenju prebivalstva povečati prihodke. Poleg tega na japonski trg vse bolj vdira tuja konkurenca, zlasti uspešen je ameriški Apple s svojimi iphonei.

Omenjena trojica želi s skupnimi močmi doseči tudi nekaj, kar si japonski proizvajalci mobilnikov že dolgo prizadevajo - doseči pomemben delež na tujih trgih. Japonski proizvajalci mobilnikov so namreč na tujih trgih doslej beležili omejen uspeh. Eden od razlogov tiči v tem, da se je japonski trg mobilne telefonije razvijal nekoliko drugače kot drugod, zato so na Japonskem narejeni mobilniki oblikovani predvsem na podlagi želja oz. potreb japonskih uporabnikov.