Je moderni človek Afriko zapustil že pred 125.000 leti?

Skupina znanstvenikov je v reviji Science objavila članek, v katerem postavljajo domnevo, da je moderni človek Afriko zapustil že pred približno 125.000 leti in se naselil na Arabskem polotoku.

Objavljeno
02. februar 2011 19.46
R. M., znanost
R. M., znanost
To pomeni kar več kot 50.000 let prej, kot so kazala dosedanja spoznanja o tem. Teorijo so postavili na podlagi odkritja nekaj kosov primitivnega orodja za obdelovanje kamna (na fotografiji), ki so ga izkopali na bogatem arheološkem najdišču Džebel Faja v Združenih arabskih emiratih.

Kamnito orodje je bilo izdelano na podoben način kot tisto, ki so ga našli v vzhodni Afriki, pravi nemški arheolog dr. Hans-Peter Uerpmann z univerze v Tübingenu, ki je vodil izkopavanja in je tudi eden izmed avtorjev članka. Z metodo termoluminiscenčnega datiranja je starost najdenih predmetov določil prvopodpisani avtor članka dr. Simon Armitage z londonskega Royal Hollowaya. Ta je pokazala, da so predmeti stari od 100.000 do 125.000 let. Dognanja, iz katerih so skušali določiti tedanjo višino morske gladine in podnebne razmere v tem delu sveta, kažejo, da bi bil lahko danes eden najpomembnejših morskih prelivov na svetu Bab Mandab, ki loči Arabski polotok od Afriškega roga, v tistih časih precej ožji in plitkejši, kar bi omogočilo razmeroma varen prehod naših predhodnikov neposredno iz Afrike. Takrat je bil namreč Arabski polotok zelo bogat z vodo, pokrivala pa ga je bujna vegetacija.

»Ugotovitve naše skupine kažejo, da se je moderni človek, podoben meni in vam, razvil v Afriki pred približno 200.000 leti in se potem počasi začel seliti. Predmeti z najdišča Džebel Faja kažejo, da je Afriko zapustil veliko prej, kot smo domnevali, pri čemer so mu selitev olajšale podnebne spremembe in nižja morska gladina,« je prepričan Armitage.