Jesenske novosti: Fotoaparati

Večina zanimivih modelov je iz brezzrcalnega sveta, saj proizvajalci ta segment poskušajo ohraniti pri življenju.

Objavljeno
19. september 2013 15.45
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Fotoaparatski trg doživlja pretrese. Spodnji del se je skoraj popolna sesul, rast prodaje brezzrcalnih aparatov se je ustavila, zmogljivi dslr-ji pa se še vedno prodajajo dobro, vendar že nekaj časa niso ponudili ničesar novega in segment obvladujeta dve podjetji. Zato se vsi ostali igralci trudijo s takimi in drugačnimi »inovacijami«.

Po podatkih raziskovalne hiše GFK se je v zahodni Evropi v prvi polovici leta prodaja žepnih fotoaparatov s kratkim zumom (približno do 200 evrov) znižala za kar 40 odstotkov. Njihovo vlogo so prevzeli pametni mobilniki, kupci pa posegajo po fotoaparatih z dodano vrednostjo - daljšimi zumi, ročnimi nastavitvami, vodotesnostjo, večjimi tipali. To je očitno tudi pri novostih, ki prihajajo v trgovine v naslednjih tednih.

Sony

Sony je ugotovil, da je kupcem še vedno všeč standardna fotoaparatska oblika. Zato je novega a3000 zapakiral o ohišje, podobno zrcalnorefleksnim aparatom, čeprav ta model nima zrcala in optičnega iskala (ampak le elektronsko iskalo) in ima enak bajonet za objektive kot brezzrcalni nexi. Objektive za alphe je možno uporabljati s pomočjo prilagojevalnika. Glavni adut tega aparata bo nizka cena (okrog 300 evrov z osnovnim zumom). Opazi se sicer, da je ohišje lahko in pretirano plastično in da je razločljivost iskala nizka, toda kvaliteta fotografij bo verjetno daleč presegala vse, kar zmorejo podobno dragi žepniki, aparat pa bo tekmoval z vstopnimi dslr-ji.

Poleg tega je Sony predstavil novega nexa, model 5t. Ta je enak nexu 5r, le da ima možnost povezovanja v brezžična omrežja (wi-fi) in brezstično komunikacijo nfc. Za nexe bo kmalu na voljo tudi nekaj polprofesionalnih objektivov, med njimi zum 16-70 s stalno zaslonko f4.

Najbolj intrigantna Sonyjeva novost pa sta dva fotoaparata-objektiva. V ohišje, ki dejansko spominja na objektiv, so zapakirali vse leče in elektroniko, razen zaslona. Napravico prek neposredne brezžične povezave (wi-fi direct) povežemo s pametnim telefonom, kjer vidimo sliko in aparat tudi krmilimo (ima tudi tipke za zumiranje in fotografiranje). S posebnim nastavkom s kleščami lahko aparat namestimo na telefon, lahko pa ga preprosto držimo v roki ali pritrdimo na stativ. To omogoča precej nenavadne kote in iskanje hecnih motivov. Ali pa fotografiranje z razdalje.

Nikon

Glavna Nikonova novost je vodotesni aw1. Nič ne bi bilo posebnega, če ni bi Japonci za osnovo vzeli kar brezzrcalnega modela j3. Potem, ko je že kazalo, da pri Nikonu ne vedo povsem dobro, kaj bi sploh storili s tem svojim brezzrcalnim sistemom, ki se ni najbolj uveljavil, so ga zdaj premaknili v zanimivo novo smer. Za zdaj sta na voljo dva objektiva, zum 11-27,5 (30-74 mm) in fiksni 10 mm (preračunano 27 mm), oba brez optičnega umirjevalnika. Cene za parat, ki se lahko potopi do 15 m globoko, naj bi se začele pri 800 evrih, zadeva pa bo zagotovo zanimiva za vse, ki jim običajni vodotesni aparati ne ponujajo dovolj.

Canon

Drugi japonski velikan za jesen ni predstavil ničesar res omembe vrednega. Napredna žepnika s120 in g16 sta zgolj z nekaj dodatnimi funkcionalnostmi izboljšani različici predhodnikov. Ni pa se z njima Canon niti poskusil približati temu, kar je v segment z rx100 vnesel Sony.

Kamera za blogerje legria mini pa obuja pred nekaj leti propadli segment naprav, za katere ne vemo, koga bi še lahko zanimale. Video snemanje v polni visoki razločljivosti danes povsem spodobno obvladajo pametni mobilniki, Canonova kamera pa ima samo dve fiksni nastavitvi objektiva (širokokotno in malo bolj približano), kar ni dovolj velika dodana vrednost.

Olympus

Prvi iz dvojice tabora mikro štiri tretjine je izdelal še dražji aparat od lanskega e-m5. Novi e-m1 naj bi namreč stal kar 1500 evrov, kar je cena, ki je brezzrcalni aparati doslej večinoma niso dosegali. Novinec ima nov, bolj natančen sistem ostrenja, elektronsko tipalo z zelo visoko razločljivostjo, je odporen na vodo in mraz. Vendar bo kakovost posnetkov verjetno zelo podobna kot pri e-m5. Zraven je Olympus napovedal tudi novi objektiv 12-40 (24-80) z zaslonko f2,8.

Panasonic

Tudi Panasonic poskuša s premijskim brezzrcalnikom. Gx7 je sicer bolj podoben temu tipu aparatov kot e-m1, ki spominja na dslr-je. Posebnost gx7 je vrtljivo elektronsko iskalo, ki pa po naših prvih vtisih ni najbolj kvalitetno. Aparat ima menda enako tipalo kot e-m5 in e-m1, je pa kar okoren in težak.

Fuji

Ponudnik starinsko oblikovanih in premijskih brezzrcalnikov s poudarkom na ročnih nastavitvah, se je spustil še v splošnopotrošniški segment. Predstavil je namreč model x-a1, ki je enak kot x-m1, vendar pa uporablja drugačno, bolj enostavno tipalo. Prav tipalo pa je bila ena od glavnih razlikovalnih lastnosti tovrstnih fujijev, saj je po naših preizkusih eno najbolj kvalitetnih v velikosti aps-c, zato bo zanimivo videti, kako se bo obnesel novinec, ki bo na voljo za 600 evrov.