Jesenske novosti: Pametni telefoni

Pregled novih modelov, ki v prihodnjih dneh in tednih prihajajo v prodajo. Med njimi iphone 5c in 5s, LG g2, note 3 in xperia z1.

Objavljeno
17. september 2013 11.31
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Sezona novosti na mobilnem področju je že nekaj časa pomlad, vendar je letos tudi jesen izjemno plodna. Novih modelov je presenetljivo veliko. Na eni strani teh, ki nekoliko z zamudo prihajajo v prodajo v Sloveniji, in na drugi strani pravkar predstavljenih, ki jih lahko pričakujemo v naslednjih tednih. Pojdimo po vrsti.

LG

Drugi korejski proizvajalec pol leta po Samsungovem galaxyju s4 na trg pošilja pravega konkurenta temu mobilniku. G2 je namreč to, kar bi verjetno moral biti že optimus g, pa ni bil. Na papirju in po prvih minutah, ki smo jih s telefonom prebili na sejmu IFA, konkurenta v marsičem celo prekaša.

Zaslon je z diagonalo 13,2 cm (s4 12,7 cm) nekoliko večji, čeprav je telefon podobno velik, in na pogled še lepši. LG-jev adut ima hitrejši procesor in večjo baterijo, pa tudi na pogled in otip izgleda bolje. Ima pa podobno veliko ali še več programske in funkcijske navlake kot s4 in LG-jeva kakovost izdelave ni bila vedno na vrhunskem nivoju. Pričakujemo, da bomo g2 kmalu dobili na preizkus in bomo lahko poročali, ali upravičuje obete. Vsekakor pa bo v ponudbi operaterjev, kjer se bo menda znašel v začetku oktobra, za približno sto evrov cenejši  od s4.

Samsung

Jesenski adut vodilnega svetovnega proizvajalca je zdaj že tradicionalno galaxy note, prelomni križanec med telefonom in tablice. Letos je na vrsti note 3, prvi z zaslonom full hd, ki je z diagonalo 14,8 cm še nekoliko večji kot pri dvojki. Znova je izboljšano pisalo, še več je funkcij zanj. In pokrovček zadnje strani tablifona je tokrat v usnjenem izgledu. To deluje precej bolje od prejšnjih Samsungovih poskusov, čeprav je material še vedno plastika.

Na povsem drugem koncu cenovne lestvice je Samsung pred kratkim na trg poslal mobilnik galaxy core. Ta je nekakšno nadomestilo za galaxyja s3 mini, od katerega ima večji zaslon, ostale specifikacije pa so podobne. Poleg tega bo tudi v Sloveniji kmalu na voljo največji Samsungov tablifon, galaxy mega 6.3, vendar menda pretežno v prosti prodaji.

Sony

Udarna novost japonskega proizvajalca je xperia z1. Naslednica xperie z ima enako velik (12,7 cm), vendar izboljšan zaslon full hd. Ohišje je kovinsko in znova vodotesno, glavna atrakcija pa je fototipalo z 20 milijoni točk, vzeto iz enega od Sonyjevih žepnih fotoaparatov. To obljublja bistveno višjo kvaliteto fotografij in naš prvi hiter preizkus na sejmu IFA to potrjuje, saj je z1 zajela precej več podrobnosti kot z. Več o tem, ko z1 dobimo na preizkus.

O morebitni prodaji Sonyjevega tablifona xperia z ultra za zdaj ni informacij. K operaterjem pa v kratkem prihaja xperia m, nekakšna naslednica xperie j, z enako velikim zaslonom (10,16 cm), vendar hitrejšim procesorjem. Verjetno bo poceni.

HTC

Tajvanski HTC je od pomladi do zdaj vse stavil na model one. Ponudbo pa je dopolnjeval z lanskimi telefoni. Zdaj končno prihajajo k operaterjem tudi novi modeli. Med njimi bi moral vsaj na prvi pogled biti najbolj zanimiv one mini, konkurent galaxyju s4 mini. To je one v manjšem ohišju, vendar tudi z nekoliko slabšimi strojnimi lastnostmi. Še vedno pa ohranja aluminijasto ohišje, sprednja zvočnika in povsem enako programsko opremo. Žal v Slovenijo prihaja šele konec oktobra.

Kmalu pa bosta na voljo desire 601 in desire 500. Prvi je na pogled podoben modeloma iz linije one, prav tako ima stereo zvočnika in podpira LTE. Cena z operatersko subvencijo bo menda nižja kot pri denimu Sonyjevi xperiji l in Nokijini lumiji 620, kar bi lahko pomenilo dober nakup. Medtem ko je desire 500 bolj očitno nizkocenovni mobilnik.

Apple

O novih iphonih smo že pisali. V Slovenijo seveda prideta oba, vendar v Simobilu še niso povedali kdaj. Jasno je le to, da bo v Slovenija v drugem valu po prvih enajstih državah, kjer gresta nova iphona v prodajo v petek.

Sodbo o tem, katerega se bolj splača kupiti, bomo odložili do takrat, ko ju temeljito preizkusimo in vidimo, kako kvalitetno je plastično ohišje 5c in kaj dejansko prinašajo 64-bitni procesor, novo fotografsko tipalo, gibalni koprocesor in čitalec prstnih odtisov pri 5s.

Nokia

Telekom Slovenije je pravkar začel prodajati lumio 925. To je prva lumia višjega razreda v elegantnem, tankem ohišju. Njena cena z vezavo (24 x 15 evrov) ni pretirana, glede na to, da ima telefon zaslon hd z diagonalo 11,43 cm, domnevno kvalitetno kamero in podpira LTE. Lumio 925 v kratkem pričakujemo na preizkus.

Kmalu prihaja tudi lumia 625, nizkocenovni mobilnik z velikim zaslonom (diagonala 11,94 cm). Za oktober pa je Nokia napovedala tudi lumio 1020 s fototipalom z 41 milijoni točk. Ta bo verjetno draga, vendar se bo z xperio z1 in iphonom 5s borila za naziv najboljšega fotografskega mobilnika.

Ostali

Kitajski Huawei je tudi v Sloveniji že začel prodajati svoj najbolj »premijski« model doslej, ascend p6. Ta je na pogled klon iphona 5, prav tako je aluminijast in podobno tanek. Seveda pa na njem teče android. Zaslon ima diagonalo 11,94 cm, fototipalo 8 milijonov točk, telefon pa poganja štirijedrni procesor.

Alcatel je na sejmu IA predstavil plejado novih modelov, od tablifona one touch hero, ki ponuja zanimive pokrovčke zaslona, med drugim takega z zaslonom iz e-črnila, do nizkocenovnega one touch idol mini. Ta je pomanjšana različica modela one touch idol ultra, ki nas je na preizkusu prijetno presenetil. Tudi mini se nam na prvi otip zdi atraktiven mali mobilnik.

Acer, ki svojih mobilnikov v Sloveniji ne ponuja, je predstavil prvi telefon, sposoben snemanja videov v razločljivosti 4K. Tega na IFI sicer nismo uspeli preizkusiti, vendar ta lastnost ni edina, ki pri liquidu s2 izstopa. Ima ogromen zaslon (diagonala 15,24 cm, enaka kot pri alcatelu one touch hero), okrog fotografskega tipala s 13 milijoni točk pa so v obroču kar štiri sveteče diode za bliskavico. Bomo videli, če novega acerja morda zanese tudi v naše kraje.