Jesenske novosti: Tablice

Samsung izboljšuje velikega nota, v tablično področje se vrača LG, Microsoft popravlja napake pri modelih surface.

Objavljeno
24. september 2013 12.36
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Letos še nismo preizkusili tablice, ki bi nam bila res všeč. Samsungov note 8.0 in Sonyjeva xperia tablet z sta sicer prišli blizu, vendar sta bili obe vsaj predragi, pa tudi pri kakšni od strojnih lastnosti sta oba proizvajalca varčevala. Morda nas bo prepričal kateri od jesenskih modelov. Prva znamenja so obetavna.

Samsung je na sejmu IFA predstavil novo veliko tablico iz serije note z nenavadnim imenom note 10.1 izdaja 2014 (2014 edition). Njega glavna lastnost je zaslon z razločljivostjo 2560 x 1600, kar je enako, kot pri zaslonu, ki ga je Samsung že vgradil v Googlovega nexusa 10. Na prvi pogled zaslon izgleda izjemno oster. Poleg tega ima tablica štirijedrni procesor in kar tri gigabajte pomnilika, masa le malo presega pol kilograma, na tablici pa teče android 4.3. Vse to obljublja spodobno hitrost. Posebnost tablice je še zadnji pokrov, ki je sicer plastičen, a imitira usnje, tako kot pri tablifonu note 3.

LG je po več kot dvoletnem premoru spet izdelal tablico. Poslal jo bo v segment modelov s srednje velikim zaslonom (okrog 8 palcev 20,3 cm). G pad 8.3 ima diagonalo 21,1 cm, razločljivost zaslona pa je 1080 x 1920. Prav tako jo poganja štirijedrni procesor in uporabljeni materiali in kvaliteta izdelave na prvi pogled delujejo zelo dobro. Govori so o ceni okrog 350 evrov.

Microsoft je predstavil nove tablice surface. Še naprej sta dva modela. Osnovni surface 2 s procesorjem arm (Nvidijin tegra 4) in sistemom windows RT. In naprednejši surface pro 2 z Intelovimi procesorji core (haswell) in pravimi okni. Obe tablici naj bi prinašali skoraj dvakratno trajanje baterije v primerjavi s predhodnikoma. Začetna cena za surface 2 bo v ZDA 450 dolarjev, za pro 2 pa 900 dolarjev. Pokrov s tipkami touch cover je izboljšan, še vedno pa enako drag (več kot sto dolarjev). Upamo, bo Microsoft na zemljevidu končno našel Slovenijo, in tablice surface začel prodajati tudi pri nas.

Sony je že omenjeno tablico z spremenil v malo bolj plastično tablico z windows 8 in dodatno tipkovnico. Poleg tega pa ponuja še novo »namizno« tablico, ki je pravzaprav računalnik tipa vse-v-enem, ki ga je mogoče prenašati naokrog.

Panasonic pa ima tablico z zaslonom ultra visoke razločljivosti (3840 x 2560). Diagonala je 50,8 cm, na tablici pa tečejo windows 8.1. Za koliko denarja jo bo prodajal, še ni jasno. Tablica pa bo po naši oceni uporabna predvsem za grafične oblikovalce.

Seveda pričakujemo še novi ipade, ki jih bo Apple predvidoma predstavil čez približno en mesec. Skoraj zagotovo bodo imeli vgrajen enak 64-bitni procesor kot novi iphone 5s.