Jesenske novosti: Televizorji

Vodilna peterica proizvajalcev predstavlja televizorje z razločljivostjo uhd (4K) in ukrivljenimi zasloni, ki pa so še dragi.

Objavljeno
12. september 2013 12.51
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Na nedavnem sejmu zabavne elektronike IFA v Berlinu so televizorji, tako kot vedno, kraljevali. Kratice, kot so uhd, 4K, oled in podobne so bile še bolj izpostavljene kot prejšnja leta. Toda kaj vse to pomeni in kaj lahko že v kratkem pričakujemo v trgovinah?

Sony je pozimi tudi v Sloveniji že začel prodajati prvi televizor z razločljivostjo 4K, ki pa je stal kar 25 tisočakov. Zdaj je precej bolj dostopnega predstavil Philips. Njegov televizor serije 9 z diagonalo 165 cm (65 palcev) bo namreč imel priporočeno ceno pet tisoč evrov. Kot pravijo v podjetju TP Vision, ki razvija televizorje pod znamko Philips, niso hoteli hiteti s 4K, ampak so čakali na pravi trenutek.

TP Vision je sicer predstavil tudi oblačne storitve, med katerimi cloud tv prinaša stotine televizijskih programov mimo kabelskih in IP-TV ponudnikov. Vendar se lahko spet zalomi glede tega, v katerih državah bodo kateri programi dostopni. TP Vision pa spet čaka pri drugem televizijskem trendu, ukrivljenih zaslonih.

»Prihodnost ni ploščata,« je namreč izjavil šef Samsungovega oddelka za televizorje Michael Zöller. Korejski proizvajalec že prodaja ukrivljen televizor z zaslonom oled (full hd, ne uhd),ki v Nemčiji stane osem evrskih tisočakov. Poleg tega so na sejmu IFA prikazovali tudi ukrivljen zaslon z razločljivostjo 4K, ki pa se mu je v kotih še poznala prototipnost. Samsung je prikazoval tudi televizorje uhd z orjaškimi diagonala okrog dveh metrov in pol (in še malo čez).

Drugi korejski proizvajalec LG ima prav tako ukrivljen televizor oled, na katerem je prikazoval sliko 3D. V ploski televizor uhd pa so v tem podjetju vgradili najnovejši kodek h.265 (hevc). LG je televizor tudi uokviril, da je »slika« na steni lepša, v okvirju pa je tudi pridobil prostor za boljše zvočnike kot v tankem ohišju televizorja.

Panasonic ima prav tako televizorje 4K z najnovejšimi kodeki in prototipno tudi takega z zaslonom oled. Ukrivljenega Japonci še niso izdelali, so se pa pohvalili, da že razmišljajo o tehnologijah, ki bodo nasledile 4K.

Sony se hvali s prvo knjižnico vsebin 4K, saj je prav pomanjkanje ustreznih vsebin (filmov ali živega programa) poleg cen televizorjev največja težava tehnologije uhd. Kje bodo vsebine na voljo, niso povedali. Med ukrivljenimi pa ima Sony prvega s tehnologijo lcd, kar bi morali pomeniti, da je cenejši od korejskih oledov.

Ukrivljenost zaslona naj bi gledalca bolj potegnila v dogajanje, saj naj bi ga slika bolj obkrožila. Po naših izkušnjah je s tem podobno kot pri 3D-ju. Zaslon mora biti dovolj velik, da je učinek dober, kar pa pomeni tudi višjo ceno in nujno dovolj velik prostor.

Na sejmu IFA so naročila dosegla skoraj štiri milijarde evrov in precej so po besedah organizatorjev k temu prispevali prav televizorji uhd, ki so menda navdušili obiskovalce. Teh se je na berlinskem sejmišču v enem tednu zvrstilo 240 tisoč.