Kaj ima iphone 5 in česa nima?

Novinec je tak, kot so ga prikazovale fotografije in informacije, ki so pricurljale pred predstavitvijo. Manjka NFC.

Objavljeno
13. september 2012 10.38
APPLE-IPHONE/
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Apple je predstavil dolgo pričakovanega iphona 5 in izkazalo se je, da so bile tokrat špekulacije pravilne. V medije so namreč že tedne pred predstavitvijo pricurljale fotografije, videi in informacije o novincu, ki so se izkazale za točne.

Prva in najbolj očitna sprememba v primerjavi s prejšnjimi modeli je velikost zaslona in s tem posledično tudi ohišja. Apple je zaradi združljivosti aplikacij ohranil širino zaslona, ga je pa povišal, tako da je diagonala zdaj 10,16 cm (4 palce), kar je v primerjavi s paradnimi modeli konkurence, ki imajo 12-centimetrske zaslone, še vedno malo.

Razločljivost zaslona je po novem 1136 x 640 točk in razmerje stranic televizijskih 16:9. Zaradi razmeroma majhne diagonale je gostota točk visoka, a zaslon ni »HD« kot pri konkurenci, ki večinoma uporablja razločljivost 1280 x 720 (oz. 768). Robovi okrog zaslona so podobni kot prej, tako da ohišje ni najmanjše možno, zato pa je zelo tanko, kar kaže, da so se Applovi inženirji posvetili tanjšanju, na oženju ali nižanju ohišja. In nasploh poliranju že tako spoliranega izdelka, s čimer naj bi kupce prepričali, da je ta še vedno korak pred konkurenco.

LTE je, NFC-ja ni

Naslednja pomembna novost je podpora omrežjem četrte generacije (LTE). Pri tem iphone podpira tudi frekvenčne pasove, ki jih uporabljajo evropski operaterji in jih ipad 3 ne podpira. Poleg tega ima novi iphone več anten in podporo brezžičnim omrežjem (wi-fi) na manj zasedeni frekvenci 5 GHz. Apple se hvali, da kljub LTE-ju baterija pri iphonu 5 zdrži dlje kot pri 4s. Verjetno tudi zaradi optimizacije baterije podpore za 4G niso vključili že lani in so počakali na letos.

Podobna je zgodba pri brezstični tehnologiji NFC (Near field communication). To je marsikdo pričakoval v iphonu 5, še posebej, ker iOS 6 prinaša navidezne kupone, vstopnice in podobno. Vendar so nekatere informacije pred predstavitvijo že nakazovale, da se bo Apple vsaj še za eno leto odrekel tehnologiji, ki naj bi dokončno spodbudila »revolucijo« v mobilnem plačevanju. Brez Appla je verjetno ne bo.

Nano SIM

Po dveh letih Apple znova prvi uvaja novo velikost kartice SIM. Takrat so prešli na micro, tokrat pa na novi standard nano SIM, zaradi katerega je kartica še manjša kot doslej. Tega na predstavitvi niso omenili niti enkrat, prav tako tega podatka ni v sporočilu za javnost ali kjerkoli v opisu iphona 5 na Applovi spletni strani. Po mnenju poznavalcev pa je Apple to storil v navezi z operaterji, ki bodo zaradi drugačni kartic SIM laže oblikovali posebne naročniške pakete za novega iphona.

Nov je tudi 8-pinski priključek lightning za polnjenje in žično sinhroniziranje, ki zamenjuje starega 30-pinskega. Uporabna reč pri novem priključku je, da ga je na obeh straneh enak, ne tako kot priključek micro USB.

Pri fotoaparatu ni večjih sprememb, razen materiala iz katerega je narejena leča čez fotografsko tipalo, ter nove funkcije snemanja panoram, ki pa jo pozna že vsa konkurenca in ki še posebej pri Sonyju deluje izjemno dobro.

O procesorju A6 nismo izvedeli veliko tehničnih podrobnosti, razen tega, da je dvakrat hitrejši od predhodnika A5. Zelo verjetno je, da ne presega procesorjev v galaxyju s3 ali galaxyju note 2, vendar Applu tu pomaga zelo dobra optimizacija programske opreme, ki je pa precej napredovala tudi pri androidih 4.0 in še posebej pri 4.1.

Za uporabno reč se bodo morda izkazali tudi trije mikrofoni, od katerih je eden zadaj. Ne samo zato, ker se bo verjetno uporabnike iphona 5 med pogovori slišalo bolje, ampak tudi za snemanje video posnetkov, še posebej v kakšnem hrupu (koncerti in podobno).

Brez presenečenj

Kdor je upal na še kakšno presenečenje - govorilo se je o bistveno boljši bateriji, pa o novi storitvi pretočne glasbe - je verjetno ostal razočaran. Vseeno pa pričakujemo, da se bo iphone 5, ko bo od naslednjega petka na voljo, spet prodajal izjemno. Zelo verjetno bo prehitel tudi galaxyja s3, prodajnega prvaka poletnih mesecev. V Sloveniji ga po napovedi Simobila lahko pričakujemo že v drugem valu, 28. septembra. V kakšnih količinah pa še ni znano.