Kaj pa, če ne želim, da googlemobil posname mojo hišo? Nemogoče

Nekaj mesecev potem, ko bodo ulice posneli, boste lahko na zemljevidu dodatno zameglili svojo lastnino.

Objavljeno
04. julij 2013 16.32
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Podatek je že znan: Googlovi avtomobili bodo v torek začeli s 360-stopinjsko prostorsko tehniko snemati najprej večja slovenska mesta, nato še manjša in mestna obrobja.

S posnetki bodo v kalifornijskem gigantu, ki domuje v mestu Mountain View, nadgradili Google Street View, tako imenovani ulični pogled, ki je del njihovih storitve Google zemljevid.

Po posredovanju urada informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar bodo morali na spletni strani redno objavljati podatke, kje se nahaja avtomobil, zamegliti obraze in registrske tablice še pred objavo.

Povezava, ki bo prikazovala urnik vožnje avtomobilov, bo delovala od naslednjega tedna, vzpostavili jo bodo takoj, ko bodo na cesti. Pričakujejo, da bodo Slovenijo posneli v treh mesecih, na zemljevidu pa bo zaživela nekaj mesecev pozneje, saj morajo posneto gradivo še obdelati.

Kaj pa če si posameznik zaželi, da njegova hiša ali stanovanjski blok in njegova neposredna okolica ne bi bili posneti? Lahko si zaželi, toda vozniki želje ne bodo upoštevali.

So pa iz Googla za spletno Delo sporočili, da bo denimo hišo možno zamegliti naknadno. Dejali so, da storitev uporabnikov ne bo zmedla, saj je preprosta in rešljiva v treh korakih: 1. Poiščite sliko v Pogledu ulic, 2. v spodnjem desnem delu slike kliknite »Prijavi težavo« in 3. izpolnite obrazec in ga pošljite.

Če bo torej uporabnik zahteval dodatno zameglitev, bo Google to moral upoštevati.