Kako nekateri paraziti pretentajo imunski sistem

Znanstveniki so odkrili, kako paraziti, ki jedo človeško kožo, lahko pretentajo imunski sistem. Zavarujejo se namreč s posebnim gelom, zaradi tega pa jih človeško telo ne ubije, temveč jih še hrani.

Objavljeno
26. avgust 2009 15.39
Ta.R.
Ta.R.
London - Znanstveniki so odkrili kako paraziti,ki jedo človeško kožo, lahko prelisičijo imunski sistem. Zavarujejo se namreč s posebnim gelom, zaradi tega pa jih človeško telo ne ubije, temveč jih še hrani. Ugotovitev bi lahko pomenila velik napredek pri odkrivanju zdravila za bolezen, ki jo povzročijo paraziti predvsem v tropskem okolju in letno ubije okoli 12 milijonov ljudi.

Simptomi te bolezni so hude bolečine zaradi razjed na koži, v hujših primerih se lahko paraziti naselijo tudi v notranje organe in s tem povzročijo bolečo smrt.

 

V preizkusih, ki so jih izvedli na miših, so ugotovili, da posebni gel parazitov dobesedno prelisiči celice makrofaga. Tako si paraziti zagotovijo zadostno količino hrane.

 

Makrofagi v normalnih okoliščinah tujce v telesu ubijejo tako, da jih pojedo. Posebni gel makrofagom ustavi prebavni sistem.

 

Trenutno za bolezen ni zdravila, obstajajo pa zdravljenja, s katerimi pacientom ublažijo muke.