Kamera namesto skalpela

Znanstveniki so odkrili nov način diagnosticiranja bolezni prebavil. S pomočjo kamere, ki bi jo zdravnik vodil po prebavilih pacienta, bi bolezen lahko odkrili brez enega samega kirurškega reza.

Objavljeno
12. oktober 2009 23.37
Mo. B.
Mo. B.
Rim - Znanstveniki v Italiji so odkrili nov način diagnosticiranja bolezni prebavil, kot sta rak na želodcu ali črevesju. S pomočjo "tablete pajek", ki bi jo zdravnik vodil po prebavilih pacienta, bi bolezen lahko odkrili brez enega samega kirurškega reza, piše CNN.

Tableta s kamero, ki jo pacient pogoltne, sicer že obstaja, vendar jo zdravnik po telesu pacienta ne more voditi. "Tableto pajek" pa lahko zdravniki preko brezžične povezave vodi po telesu in se tako izogne zahtevnim in nevarnim kirurškim posegom. Majhna tableta s kamero je opremljena z nožicami, ki jih zdravnik vklopi, ko pacient tableto pogoltne. Tako se lahko naprava, podobno kot pajek, plazi po prebavilih pacienta. Zdravnik Enrico Grasso, onkolog iz univerze v Rimu je povedal, da bi se s pomočjo novega izuma, izognili uporabi endoskopa, ki mnogo pacientov odvrne od zdravljenja.

Po koncu preiskave se tableta naravno izloči iz telesa. Za sedaj so jo uspešno testirali pri prašičih, do splošne uporabe v zdravstvu pa bodo potrebne še nadaljnje raziskave.

Elisa Buselli, ena od znanstvenic, ki sodeluje pri projektu, je dejala: "Ta izum ne bo le izboljšal položaja pacientov, pač pa tudi zdravnikov."