Kanibalske galaksije

Znanstveniki so ugotovili, da se velika Andromedina galaksija širi tako, da "požira" zvezde drugih galaksij. Že v preteklosti so znanstveniki domnevali, da naj bi se galaksije širile na ta način, vendar pa so zdaj prvič natančno zarisali meje Andromedine galaksije.

Objavljeno
03. september 2009 14.06
Ba. P.
Ba. P.
London - Znanstveniki so ugotovili, da se velika Andromedina galaksija širi tako, da "požira" zvezde drugih galaksij. Že v preteklosti so znanstveniki domnevali, da naj bi se galaksije širile na ta način, saj so v bližini velikih našli ostanke malih galaksij, vendar pa so zdaj prvič natančno zarisali meje Andromedine galaksije in tako ugotovili, da znotraj nje obstaja veliko zvezd, ki tam niso mogle nastati kar same od sebe.

Pauline Barmby, astronomka z Univerze v Ontariu, ki je v raziskavi sodelovala, je povedala, da so jim orbite zvezd razkrile svoj izvor. "Andromeda je Zemlji dovolj blizu, da lahko opazujemo in lociramo vse njene zvezde, in ko opazimo skupino zvezd, ki potujejo po enaki orbiti kot ostale, a so tako daleč od središča galaksije, vemo da niso mogle biti tam od nekdaj," je povedala.

Andromeda, ki je od Zemlje oddaljena okoli 2,5 milijona svetlobnih let se po besedah znanstvenikov še vedno širi, širila pa naj bi se tudi galaksija Triangulum, ki je v njeni bližini in po besedah profesorja astrofizike z Univerze v Cambridgeu Scotta Chapmana naj bi se nekega dne ti dve galaksiji celo združili.