Kar 142 prijavljenih na Peterletov natečaj za aplikacije

Število prijavljenih na projekt App challenge je presenetilo organizatorje, ki na prvo delavnico niso mogli sprejeti vseh.

Objavljeno
08. november 2013 15.03
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Društvo Združena Evropa pod vodstvom evropskega poslanca Lojzeta Peterleta ter podjetji Huawei in Microsoft so na natečaj za mobilne aplikacije (za sistem windows phone) App challenge dobili 142 prijav oz. idej. Danes so približno 120 prijaviteljev zbrali na prvi delavnici, na kateri so sestavili ekipe, na naslednji delavnici pa bodo že izdelovali prototipe aplikacij.

»Od tam naprej vas bomo pustili, da naredite zadevo sami. Ampak se vam ni treba bati, deležni boste pomoči,« je udeležencem sporočil mentor tekmovanja Danijel Kurinčič. Martin Pregl iz Microsofta Slovenija pa je dodal, da je razvoj oz. samo pisanje (»kodiranje«) aplikacije veliko enostavneje, ko je ideja dobro razdelana. Po Kurinčičevih besedah je sicer glavno vprašanje, ki se ga morajo tekmovalci na natečaju vprašati, komu bodo lahko prodali svojo aplikacijo.

Organizatorji bodo ideje ocenili in 50 najboljših udeležencev bo nadaljevalo z razvijanjem ideje. Najboljših deset ekip se bo uvrstilo na »vikend prototipov«, pet ekip pa se bo nato pomerilo še v velikem finalu. Zmagovalna ekipa bo za dva tedna odpotovala k podjetju Huawei na Kitajsko.

Lojze Peterle je ocenil, da je njihova ponudba naletela na dober odziv in da imajo mladi neizmerne možnosti za ustvarjanje, saj je idej in potreb za dobre aplikacije neskončno. Dodal je še, da pripravlja že nove podobne izzive z drugimi partnerji, vendar o podrobnostih še ni želel govoriti.

Fotios Samelis iz podjetja Huawei je povedal, da v tem proizvajalcu mobilnikov in telekomunikacijske opreme podpirajo več takih projektov, ampak tokrat prvič v Sloveniji. »Upam, da bo to za vse tekmovalce odlična izkušnja in da se boste veliko naučili,« je nagovoril sodelujoče.