Kitajci in Apple v vzponu

Med proizvajalci mobilnih telefonov je še vedno premočno največja finska Nokia, toda dokončni podatki o lanskem dogajanju na trgu kažejo, da se razmere hitro spreminjajo in da so Finci morali ukrepati, če želijo obdržati svoj položaj v skupini pametnih telefonov, ki je vse bolj pomembna.

Objavljeno
15. februar 2011 16.06
Matjaž Ropret, infoteh
Matjaž Ropret, infoteh
Ljubljana – Lani so največ pridobili kitajski proizvajalci, operacijski sistem android in Apple. Po podatkih analitske hiše Gartner so vsi proizvajalci skupaj lani prodali 1,6 milijarde mobilnih telefonov, kar je za skoraj tretjino več kot leta 2009.

Prodaja pametnih telefonov je zrasla kar za 72 odstotkov in je predstavljala že skoraj petino vseh mobilnikov, po vrednosti še precej več. »Močna prodaja teh telefonov v zadnjem četrtletju je podjetji Research in motion (RIM, proizvajalec blackberryjev, op. p.) in Apple potisnila na četrto in peto mesto, s katerih sta izrinili Sony Ericsson in Motorolo,« so pojasnili na Gartnerju. Nokia in LG sta izgubljala tržni delež prav zaradi slabše prodaje njunih pametnih telefonov. Vendar Nokie ne ogrožajo zgolj androidni telefoni, blackberryji in iphone, temveč na najnižjem spektru trga tudi telefoni brezimnih proizvajalcev in ponaredki. Teh so lani po svetu namreč prodali kar 360 milijonov.

Applova rast je predvsem posledica širitve prodaje na nove trge in izteka nekaterih ekskluzivnih pogodb z operaterji, kar pomeni, da je iphone zdaj na voljo pri 185 operaterjih (še vedno ne pri slovenskih). Letos bo ta proizvajalec verjetno uspešen zaradi podobnih razlogov, medtem ko bistvene rasti po mnenju Gartnerjevih analitikov ne more več pričakovati, saj ne nagovarja vseh segmentov trga. RIM kljub več prodanim telefonom ni zadržal prejšnjih rasti in in je izgubil nekaj tržnega deleža, ogrožajo pa ga druge platforme, ki počasi izničujejo njegove prednosti glede e-pošte, ki tudi postaja vse manj pomemben komunikacijski kanal. Rast androida so prinesli tako modeli iz najvišjega segmenta kot širitev platforme v nižje segmente, za kar so še posebej zaslužni kitajski proizvajalci (ZTE, Huawei).

Lansko zadnje četrtletje je zaznamovalo tudi pomanjkanje različnih komponent, na primer zaslonov na dotik vrste oled in foto tipal, kar se po mnenju Gartnerja ne bo uredilo vsaj do sredine letošnjega leta, ko bodo začele obratovati nekatere nove tovarne v Koreji, na Tajvanu in Kitajskem. Še posebej, ker so proizvodne zmogljivosti tovarn zapolnjene tudi zaradi tabličnih računalnikov. To se med drugim kaže v tem, da ima večina Applovih tekmecev velike težave spraviti svoje izdelke na trg pred izidom novega ipada. Letošnje leto bo tako v mobilni telefoniji zaradi vseh premikov na trgu, partnerstva med Nokio in Microsoftom ter drugih dejavnikov znova zelo pestro.