Koliko od devetih milijonov iPhonov je res že prodanih?

Podobno kot pri Samsungovih in drugih podatkih verjetno tudi Apple navaja število telefonov, ki so jih kupili operaterji.

Objavljeno
24. september 2013 16.21
APPLE-IPHONE/
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Apple je včeraj objavil informacijo, da je samo čez vikend prodal rekordnih devet milijonov novih iphonov. Analitike je številka presenetila, saj je večina ocenjevala, da bo bliže sedmim ali morda celo šestim milijonom. Toda danes se že kaže bolj jasna slika, saj Apple uporablja povsem enako logiko štetja kot drugi proizvajalci.

Raziskovalec Gene Munster iz analitske hiše Piper Jaffray je opozoril, da po njegovih podatkih številka devet milijonov vključuje približno tri milijone in pol iphonov, ki so z Applovega vidika sicer prodani, a so še na policah in v skladiščih operaterjev in trgovcev. Gre za t. i. polnjenje prodajnih kanalov, pri čemer morajo preprodajalci Applu plačati celotno dobavljeno količino in za Apple je zato posel zaključen in lahko v svoje sporočilo za javnost vključi celotno številko.

Podobno se je Samsung pomladi pohvalil, da je prodal deset milijonov galaxyjev s4, a jih je zgolj dobavil operaterjem in trgovcem. Seveda pa bodo ti zalogo uravnavali glede na povpraševanje, zato bodo številke ob koncu četrtletja precej bolj natančne in relevantne kot ta, ki jo je včeraj objavil Apple.

Večina od še neprodanih iphonov je modelov 5c, ocenjujejo analitiki. Prvi podatki o številu telefonov v omrežjih pa naj bi kazali, da je razmerje med 5s in 5c približno 3:1 ali celo 4:1 v korist prvega. Kupci v enajstih državah, kjer je iphone na voljo za zdaj, se očitno ne odločajo množično za novi, plastični model.