Korozija pod nadzorom

Inovacija z ZAG: Senzorji, ki so jih razvili strokovnjaki Zavoda za gradbeništvo, pravočasno opozarjajo na korozijo železobetonskih konstrukcij.

Objavljeno
19. avgust 2013 18.07
Iva Gruden
Iva Gruden
Gradbeništvo je morda v Sloveniji res v krizi, a tehnološki razvoj v panogi gre naprej. Na Zavodu za gradbeništvo (ZAG) so namreč izdelali korozijske senzorje, ki spremljajo razvoj korozije na armiranobetonskih konstrukcijah in tako omogočijo pravočasno sanacijo morebitnih poškodb.

»Vse spremembe lastnik objekta v realnem času spremlja na računalniku, kar omogoča pravočasno ukrepanje ob morebitnih poškodbah in zato podaljšuje življenjsko dobo objektov,« je prepričan direktor ZAG izr. prof. dr. Andraž Legat, eden od dveh lastnikov patenta za omenjene senzorje.

Trenutno je izdelek v prototipni fazi, za njegovo izdelavo oziroma za gradnjo objekta, v katerega bodo vgradili senzorje, pa se namerava ZAG letos potegovati za zagonska sredstva iz evropskega projekta Ecoinnovation v znesku od 500 do 800 tisoč evrov. Z novostjo ZAG meri predvsem na investitorje tako imenovanih premostitvenih objektov, kot so mostovi in viadukti (pri nas sta to DARS in DRSC), pa tudi na druge lastnike armiranobetonskih objektov, kot so energetski (nuklearke, toplarne, hidroelektrarne) ali vodovodni (zbiralniki za vodo, vodovodi). Senzorski sistem za spremljanje korozije lahko vgradijo v nove in stare objekte. »Naše senzorje so že preverili v projektu Arches 7. okvirnega programa EU,« dodaja Legat.

Idejo za senzorje so na ZAG dobili, ko so iskali rešitev za preprečevanje korozije, ki jo povzroča prodor kloridov do armaturnega jekla; to je nezaželena posledica na armiranobetonskih konstrukcijah v agresivnejših okoljih, kjer se na primer pozimi ceste veliko solijo. Nujni preventivni pregledi običajno potekajo v težkih razmerah – velike višine, odmaknjenost viaduktov ipd. – in so zamudni in dragi, zato je elektronsko spremljanje sprememb zelo dobrodošlo.

»Podobne senzorje uporabljajo za spremljanje korozijskih procesov v plinovodih in drugih cevovodih s katodno zaščito. Praviloma ameriški proizvajalci ponujajo senzorje, podobne našim, a so dražji. Poleg tega jih niti ne vgradijo sami niti ne zagotavljajo nadaljnje strokovne podpore,« še dodaja dr. Legat. ZAG pa bo naročniku ponujal celovito storitev: senzorski sistem bo vgradil, parametre, ki jih spremlja, ovrednotil in svetoval, kako ukrepati.