LHC bo letos in prihodnje leto deloval pri 7 TeV

Pričakovanja številnih fizikov, ki skušajo na evropskem centru za jedrske raziskave CERN uloviti Higgsov bozon, se niso izpolnila.

Objavljeno
02. februar 2011 21.00
M. R., znanost
M. R., znanost
Vodstvo Cerna, ki se vedno konec januarja umakne v Chamonix, kjer analizirajo delovanje velikega hadronskega trkalnika LHC v zadnjem letu in pripravijo načrt dela za naslednje, je namreč sklenilo, da bo najmočnejša naprava na svetu letos in najverjetneje tudi prihodnje leto ohranila energijo trkov pri 7 TeV (po 3,5 TeV na žarek). Višja energija bi po njihovem prepričanju pomenila preveliko tveganje za varno delovanje trkalnika.

Možnost okvare se pri višjih energijah nedvomno poveča. Krožno smer žarkov, ki s skoraj svetlobno hitrostjo drvita po cevi, držijo v tirnici številni superprevodni magneti (na fotografiji). Če žarek malce zaniha ali celo zaide s poti, kar se pri večjih energijah seveda lažje zgodi, se ti magneti poškodujejo. To bi lahko privedlo do okvare, ki bi trkalnik ustavila tudi za daljše obdobje. Nekaj tisoč fizikov, ki sodelujejo pri lovu na Higgsov bozon, se sicer tolaži, da lahko pri energiji 7 TeV in ob večji pogostosti trkov dosežejo skoraj enak ali celo večji učinek kot pri večji energiji in manjši pogostosti trkov.

LHC bo predvidoma začel delovati v naslednjem tednu, sredi decembra pa ga bodo znova ustavili za redni letni remont. Daljšo prekinitev delovanja trkalnika, med katero bodo napravo pripravili za obratovanje pri višjih energijah, so prestavili na leto 2013.