Majica za takojšnjo pomoč pri srčnem infarktu

V središču zanimanja na festivalu zdravja v italijanskem Viareggiu je bila majica, ki spremlja srčni utrip in dihanje. Gre za visoko tehnološko oblačilo, ki meri utrip srca ter ritem dihanja osebe, ki jo nosi.

Objavljeno
27. september 2009 18.39
L.Š./STA
L.Š./STA
Pisa - Majica, ki spremlja srčni utrip in dihanje, je bila v središču zanimanja na festivalu zdravja v italijanskem Viareggiu. Cena "majice zdravja" se za zdaj giblje med 2000 in 3000 evri, veliko navdušenja pa je na sejmu požela med strokovnjaki biokemije in biomedicinskega inženiringa, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Visoko tehnološko oblačilo skriva sistem elektrod in posebne senzorje, ki merijo utrip srca ter ritem dihanja osebe, ki jo nosi. Podatki o življenjskih funkcijah osebe se prenašajo na računalnik njegovega zdravnika, ki lahko v primeru srčnega infarkta posreduje takoj, ko ta nastopi.

Cena oblačila naj bi bila tako visoka predvsem zaradi majhnosti trga, saj ga za zdaj žal ni mogoče zagotoviti vsakemu posamezniku, ki bi ga zaradi svojega zdravstvenega stanja potreboval.