Manjša različica T-rexa

Znanstveniki so odkrili novo vrsto dinozavra za keterega menijo, da je prednik Tiranozavra rexa. Za razliko od T-rexa, ki je tehtal pet ton, pa je na novo odkrit fosil velik le 3 metre, odrasla žival pa bi tehtala okoli 65 kilogramov.

Objavljeno
18. september 2009 10.42
Mo. B.
Mo. B.
Washington - Znanstveniki so na Kitajskem odkrili okostje manjše različice Tiranozavra rexa, ki so ga poimenovali Raptorex. Plenilec, ki je živel približno 60 milijonov let pred večjim sorodnikom, ima podobno kot zvezda filma Jurski park, močne noge, ostre zobe in majhne roke. Za razliko od T-Rexa, ki je tehtal pet ton, pa je na novo odkrit fosil velik le 3 metre, odrasla žival pa bi tehtala okoli 65 kilogramov.

Izsledke odkritja, ki je močno razveselil znanstvenike, bodo danes objavljeni v reviji Science. Fosil so odkrili na rečnem dnu na severozahodu Kitajske. "Najbolj zanimiva in pomembna stvar tega fosila je, da je popolnoma nepričakovan," je razložil Stephen Brusatte, eden od avtorjev članka. "Vse težje je najti popolnoma nove fosile," je še dodal Brusatte, paleontolog iz Ameriškega naravoslovnega muzeja.

Znanstveniki, ki so preučevali fosilizirano žival, ki naj bi bila ob smrti stara med pet in šest let, menijo, da gre za daljnega prednika znanega Tiranozarva rexa. "Najdba Raptorexa predstavlja enega od ključnih momentov po tem, ko so znanstveniki razkrili vse pomembnejše značilnosti nastanka Tiranozavra," je razložil Paul Sereno, paleontolog iz univerze v Chicaga in dodal, da je zanimivo, iz kako majhne živali se je razvil velik plenilec, ki je bil za časa svojega življenja na vrhu prehranjevalne verige.

Znanstveniki so postavili hipotezo, da je Raptorex, prav tako kot večji sorodnik, pri lovu na veliko večji plen od sebe uporabljal povečano lobanjo, močne čeljusti in ostre zobe. Enako kot T-rex je imel spredaj majhne okončine. "Sedaj lahko sklepamo, da značilna konstrukcija telesa plenilca ni bila posledica njegove velikosti, pač pa se je njegovo telo razvilo v učinkovito orožje, ki je dobro služilo tudi manjšemu predhodniku, ki je bil 90 krat manjši od T-rexa in je živel 60 milijonov let prej," je pojasnil Brusatte.

Po odkritju okostja na Kitajskem so tega pretihotapili v Združene države Amerike, kjer ga je odkupil zbiralec iz Massachusettsa Henry Kriegstein in jih nato podaril znanstvenikom. "Upam, da se drugi znanstveni primerki, ki so bili vzeti iz starodavnih grobov, ne bodo izginili v noč in tako bili izgubljeni za znanost," je dejal Sereno.

Fosil Raptorexa bodo vrnili na Kitajsko, ki ga bodo razstavili v bližini kraja od koder so ga izkopali, je še povedal Sereno.