Meteorit z nepričakovanim tovorom

 V skalnem drobcu meteorita, ki je lani aprila v Kaliforniji končal svojo pot iz vesolja, so se skrivale organske molekule.

Objavljeno
11. september 2013 12.39
S.R.P. , Znanost
S.R.P. , Znanost
Ko se je 22. aprila lani nad mestom Reno v Nevadi v spektakularni krivulji na dnevnem nebu zableščal meteorit, najbrž nihče ni pomislil, kaj v svojem skalnem drobovju prinaša z daljnega vesolja na naš planet. Dva dneva po koncu vesoljskega potovanja so njegove drobce na kalifornijskih tleh pobrali znanstveniki. Skrbno so jih pregledali in ostrmeli.

Te dni so na spletišču znanstvene revije Proceedings of the National Academy of Sciences objavili, kaj so v njih presenetljivega odkrili. Drobiž s Sutterjevega mlina, kot so poimenovali ostanek bleščečega meteorita, je v enem od drobcev skrival organske molekule – teh raziskovalci niso odkrili še v nobenem od meteoritov, ki so padli na naš planet in ki so jih vzeli pod lupo. Organske molekule, nepričakovane sestavine za življenje, ki so se skrivale v meteoritu, jim bodo zdaj morda pomagale vsaj delno odstreti pogled v prvobitni mulj, iz katerega je morda vzniknilo tudi življenje na Zemlji, upajo raziskovalci.

Odkod te molekule?

Odkod so te molekule, iz katerih bi v pravih razmerah in v pravi mešanici utegnilo vznikniti življenje, pripotovale do nas? Meteorji, ki sicer v bliskih prepredajo nebo nad Zemljo, so večinoma delci asteroidov iz prostora med Marsom in Jupitrom. Kot pojasnjujejo znanstveniki, imajo lahko ti meteorji v svojem nedrju organske komponente in med njimi tudi take, ki jih najdemo v živem svetu na Zemlji. Meteorite zato znanstveniki vedno obravnavajo kot nosilce informacij, ki nam morda utegnejo kaj razkriti o prvobitnem stanju, ki je vodilo do evolucije in do življenja pri nas. Ti »potniki« iz vesolja so torej lahko tudi oznanjevalci, da je življenje k nam prišlo iz vesolja, skrbno shranjeno v meteoritih.

»Ker ne vemo, od kod izvira življenje, bi te domneve utegnile biti vredne obravnave,« pravi biokemičarka Sandra Pizzarello z državne univerze v Arizoni, ki je vodila raziskavo drobcev meteorita. Njena skupina je podrobno raziskala dva delca. Organske molekule, ki so jih tako presenetile, so iz delcev meteorita dobili s pomočjo topil. Sprva so bili nad izkupičkom svojega raziskovanja razočarani, saj jim je po obdelavi s topili ostalo manj topljivih organskih sestavin, kot so jih bili vajeni dobiti iz drugih meteoritov.

Dodatni preizkus

Vendar pa so se lotili obdelave drobcev meteorita še v razmerah, ki so posnemale razmere ob hidrotermalnih odprtinah na Zemlji, torej v okolju, kakršno je bilo na zgodnji Zemlji, in iz katerih bi utegnilo vznikniti življenje. Po taki obdelavi so iz kamnitih drobcev iz vesolja pridobili organske molekule, ki jih pred tem v podobnih meteoritih niso še nikoli našli. Najdba jih je presenetila, ne le zato, ker teh molekul prej še nikoli niso našli, temveč tudi zato, ker lahko slutimo, da med planeti z meteoriti potuje precej več organskih snovi, kot smo domnevali do zdaj.

Znanstveniki, ki raziskujejo izvor življenja, pogosto domnevajo, da se morajo topljive sestavine, ki so potrebne za življenje, najprej skoncentrirati in se obdati v skupek z nekakšno ovojnico, kot celična ovojnica združuje sestavine celice. Organske molekule, ki so jih zdaj odkrili v delcih meteorita Sutterjev mlin, bi po mnenju raziskovalcev lahko služile temu namenu. »Tvorijo lahko neke začetne ograde, ki vsebujejo sestavine, uporabne za prebiotsko evolucijo,« je prepričana Sandra Pizzarello.