Kljub temu da mlečni izdelki vsebujejo maščobo in holesterol, kot ugotavlja študija, uživanje teh ne povečuje tveganja za srčne bolezni. Omenjene ugotovitve so vplivale na ponovno prakso dajanja dodatne količine mleka šolskim otrokom.
Tistim, ki uživajo hrano bogato s kalcijem in pa mlečne izdelke, se možnost za umrljivost zmanjša za četrtino, medtem ko dnevno uživanje najmanj 400 miligramov kalcija zmanjšuje možnost kapi za 60 odstotkov. Večina ljudi lahko zadostno količina kalcija dobi, če dnevno užije na primer 200 mililitrov mleka, jogurt in majhen košček sira.
Joanna Murphy iz združenja proti kapi pravi: „To je neverjetna študija, ampak treba je raziskovati naprej, da bi lahko dokončno ocenili prednosti mlečnih izdelkov na zmanjšanje umrljivosti zaradi kapi. Medtem pa staršem svetujemo, da naj za otroke hranijo s sadjem in zelenjavo ter s hrano, ki vsebuje malo maščobe in soli." June Davison, medicinjska sestra: „Pomembno je, da otroci uživajo mlečne izdelke kot del uravnotežene prehrane."
Študije, ki so ugotavljale povezavo med uživanjem mlečnih izdelkov in boleznijo rak, zaenkrat še niso dale jasnih rezultatov - nekatere kažejo povečanje možnosti za obolenje, druge pa zmanjšanje.