Mobilna TV je uporabna, a bi si zaslužila boljšo sliko

Ogledali smo si ligo prvakov na telefonu in računalniku in ugotovili, da zadeva deluje v redu, vendar ne navduši.

Objavljeno
21. september 2012 17.39
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Vsi večji telekomunikacijski operaterji že nekaj časa ponujajo storitev mobilne televizije, ki omogoča ogled televizijskih programov (in drugih vsebin) na pametnem telefonu, tablici ali osebnem računalniku. Zadnja tovrstna ponudba je nogometna liga prvakov pri Telekomu Slovenije, ki smo jo tudi na hitro preizkusili.

Večina storitev mobilne televizije - mobia TV pri Amisu, tv2go pri T-2, siol tvin pri Telekomu in d3go pri Telemachu - ponuja ogled določenega števila televizijskih programov. Pri večini jih je nekaj čez 50, to mobilno TV pa lahko gledajo naročniki omenjenih operaterjev.

Voyo, ki ga ponuja Pro plus, in hbo go pa imata »videoteko« filmov in serij. Na prvega se je možno naročiti posebej za pet evrov na mesec, medtem ko je drugi sestavni del paketa filmskih programov hbo premium, ki ga operaterji ponujajo za 11 evrov na mesec. Mobilno TV z desetimi programi svojim naročnikom ponuja tudi Mobitel, naročnina znaša pet evrov na mesec.

Liga prvakov, ki sta si jo na televiziji za letošnjo sezono razdelila Planet TV in Sportklub, je v mobilni obliki na voljo v siol tvinu. Na voljo je ogled vseh tekem (s slovenskim komentarjem), storitev pa je zastonj za vse naročnike na Telekomove pakete top trio, za vse ostale, tudi nenaročnike tega operaterja, pa ogled nogometa stane pet evrov na mesec ali 40 evrov za celo sezono.

Storitev smo preizkusili med prvim krogom nogometnega tekmovanja. Vmesnik je na pametnih telefonih z androidom pregleden, narejen v obliki rezultatov tekem. Slika se pokaže dokaj hitro, ko kliknemo gumb predvajaj, ni pa pretresljivo visoke kakovosti. Za telefonski zaslon zadostuje, vendar ima denimo hbo go precej lepšo.

Na levi strani zaslona je t. i. vrtiljak z vsemi pari tega dne. Namen tega je hitro preklapljanje med tekmami, ki pa do zadnjega popravka ni delovalo. Nekakšne porodne težave. Zato je treba vedno poskrbeti, da imate nameščeno zadnjo različico aplikacije. Tudi na osebnem računalniku je bila slika komaj dovolj dobra za celozaslonski ogled. Je bila pa vsaj tekoča, brez motečih prekinjanj, kot smo jih zaznavali med ogledom mobilnih televizij med poletnimi olimpijskimi igrami.

Zaradi vsega naštetega menimo, da je mobilna TV še vedno zgolj zasilna možnost za takrat, ko si izbranih vsebin zaradi kakršnega koli razloga ne moremo ogledati na televizorju, v precej boljši kvaliteti.