Mobitel prelomil besedo: zaračunali bodo celo začeto minuto klica

Mobitel kljub drugačnim zagotovilom pred mesecem, s 1. oktobrom uvaja minutno obračunavanje klicev.

Objavljeno
06. september 2013 13.45
Anže Voh Boštic
Anže Voh Boštic

Ljubljana – Trenutno ne razmišljamo o spremembi obračunskega intervala, so nam iz Telekoma konec julija odgovorili na naše vprašanje, ali bo Mobitel v kratkem šel po Simobilovih stopinjah in spremenil obračunski interval klica. Dober mesec pozneje so prelomili besedo.

Mobitelovi naročniki bodo morali od 1. oktobra plačati vsako začeto minuto klica: klic, dolg minuto in sekundo, jih bo tako stal enako kot klic, dolg minuto in 59 sekund. Do zdaj so pri Mobitelu polno obračunavali le prvo minuto klica, nato pa je uporabnik plačal strošek posamezne sekunde klica.

Pri Telekomu Slovenije, lastniku Mobitela, so tako prelomili besedo, ki so nam jo dali 25. julija. V tistem času je namreč minutno obračunavanje klicev uvedel Simobil, mi pa smo takrat tudi Telekom vprašali, ali mislijo tudi oni v kratkem storiti podobno.

Odgovorili so nam: »V Telekomu Slovenije o spremembi obračunskega intervala trenutno ne razmišljamo, tako da ostaja nespremenjen.«

Uporabniki, ki se s spremembo ne strinjajo, lahko v enem mesecu brezplačno zamenjajo operaterja. A pozor; če ste pri Mobitelu kupili telefon s popustom in se v zameno pogodbeno zavezali, da boste še določeno obdobje ostali njihov naročnik, vas utegne sprememba operaterja drago stati.

Telefon morate odkupiti ali plačati uporabnino – od nekaj deset do več sto evrov, odvisno od modela telefona.

Opozorila ZPS ne zaležejo

Druga težava pa je, da z Mobitelovo odločitvijo nobeden izmed operaterjev ne ponuja več naročniškega paketa, ki bi imel sekundni obračunski interval.

Zveza potrošnikov Slovenije je sicer že večkrat opozorila, da je ta edini pravičen za potrošnike. »A očitno so operaterji, ki so zadnja leta veliko večino naročnikov prepričali o ugodnostih paketov z zakupljenimi količinami, začeli razmišljati, kako bi uporabnike iz (cenejših) paketov z manj zakupljenimi količinami prestavili v dražje pakete.

Že res, da vsi po vrsti zatrjujejo, da večina uporabnikov največkrat opravi krajše klice, a zagotovo se sprememba obračunskega intervala tudi po prvih 60 sekundah marsikomu pozna na računu,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Dražja sporočila SMS

Pri Mobitelu so za svoje stranke s prvim šolskim dnem pripravili še eno presenečenje: od 1. septembra namreč posebej, dražje, zaračunavajo sporočila SMS v tujino.

Ta so do zdaj stala toliko kot sporočila, poslana na slovensko številko, po novem pa boste zanje plačali dodatnih deset centov. To velja tudi za tiste, ki imate zakupljeno določeno število sporočil SMS na mesec.