Morske vidre na fronti podnebnih sprememb

Morske vidre utegnejo zavzeti frontne položaje v boju proti globalni otoplitvi.

Objavljeno
14. september 2012 17.22
S.R.P. , Znanost
S.R.P. , Znanost

Morske vidre utegnejo zavzeti frontne položaje v boju proti globalni otoplitvi, kažejo rezultati najnovejše raziskave skupine raziskovalcev s Kalifornijske univerze v Santa Cruzu. Ti osvetljujejo vlogo morskih vider pri ohranjevanju uravnoteženega števila morskih ježkov, kar je bistvenega pomena za uspevanje alg, ki vsrkavajo toplogredni ogljikov dioksid.

Raziskovalci so v raziskavi analizirali podatke o morskih vidrah in cvetenju alg za obdobje 40 let na območju od Vancouverskega otoka do zahodnega roba Aleutskih otokov pri Aljaski. Ugotovili so, da morske vidre posredno pozitivno vplivajo na ohranjanje biomase alg in sicer preko plenjenja morskih ježkov. Morski ježki se namreč prehranjujejo z algami, kadar morskih vider ni v bližini. Ko so vidre v bližini, se skrivajo v raznih razpokah in se hranijo samo z ostanki rastlin. Če je torej več morskih vider, je več alg in manj ogljikovega dioksida, saj ga alge porabljajo med fotosintezo.

Rezultati te raziskave so bili objavljeni v najnovejši številki revije Frontiers in Ecology and the Environment. Ugotovili so tudi, da alge vsrkajo 12-krat več ogljikovega dioksida, ko so vidre v bližini. Avtorji raziskave sicer priznavajo, da morske vidre niso najbolj primerno orožje proti naraščajočim ravnem ogljikovega dioksida v ozračju, vendar pa menijo, da njihova raziskava dobro izpostavlja vpliv, ki ga imajo druge živali na ozračje.


»Trenutno prav vsi klimatski modeli in metode zapostavljajo vpliv živali. Toda živali širom po svetu lahko na različne načine vplivajo na krogotok ogljika,« opozarja profesor Chris Wilmers z omenjene univerze, ki je sodeloval v raziskavi. »Če bodo ekologi bolje vedeli, kolikšen je ta vpliv, utegne to pomagati pri boljšem obvladovanju problematike prisotnosti ogljikovega dioksida v ozračju.« Raziskavo sta financirali ameriška Nacionalna znanstvena fondacija in ameriška nacionalna uprava za oceane in atmosfero.