Na asteroide in komete ali na Luno?

Strokovnjaki predlagajo, da naj bi se namesto raziskovanja Lune temeljiteje lotili proučevanja bližnjih asteroidov in kometov, kamor bi lahko poslali tudi prvo človeško posadko.

Objavljeno
26. oktober 2009 12.29
M.R.
M.R.
Če bi sodili po poročilu, ki ga je javnosti konec tedna prvič predstavila skupina neodvisnih ameriških strokovnjakov, ima predsednik Barack Obama tudi glede raziskovanja vesolja drugačne načrte od svojega predhodnika. Medtem ko se je administracija Georgea Busha skupaj z Naso pred petimi leti odločila, da bodo po daljšem premoru na Luno znova poslali človeške posadke, je ta skupina pripravila drugačen predlog: prvo človeško odpravo na bližnje asteroide in komete, pozneje pa še na Mars.

V Beli hiši so maja letos sestavili skupino desetih znanstvenikov, nekdanjih astronavtov in inženirjev. Ti so se lotili kritične presoje načrtov ameriške vesoljske agencije o raziskavah vesolja v prihodnjih letih. Strokovnjaki, ki jih vodi Norman Augustine, nekdanji izvršni direktor družbe Lockheed Martin, so napisali debelih 150 strani dolgo poročilo, iz katerega je mogoče razbrati, da bi se srednjeročni načrti Nase lahko precej spremenili. Tako predlagajo, da naj bi se namesto raziskovanja Lune temeljiteje lotili proučevanja bližnjih asteroidov in kometov, kamor bi lahko poslali tudi prvo človeško posadko. Augustine je novinarjem povedal, da bi po njegovem prepričanju vesoljsko plovilo z astronavti že leta 2020 lahko pristalo na enem izmed številnih vesoljskih objektov, ki so blizu Zemlje.

Spoznavanje našega Sončnega sistema, ki vključuje tudi Marsove satelite, naj bi bila prednostna naloga Nase, meni tudi profesor Edward Crawley s slovite MIT (Massachusetts Institute of Technology), ki sodeluje v skupini. »Nobena zasebna družba ne bo sama investirala ogromnih vsot denarja, ki so potrebne za razvoj in gradnjo vesoljskih plovil, zato bi bila pomoč države nujna. Vsaj pri razvoju plovila, ki bi vozilo astronavte in druge potnike na mednarodno vesoljsko postajo. Nekatera podjetja, ki že načrtujejo komercialne vesoljske polete, bi lahko pozneje s tem zaslužila dovolj denarja, da bi povrnila svoja vlaganja,« pravi Crawley.

Skupina strokovnjakov je zato ameriški administraciji priporočila, naj vložili približno pet milijard dolarjev v razvoj zasebnega vesoljskega potniškega prometa. To pomeni, da bi prevoze na mednarodno vesoljsko postajo v prihodnje opravljala plovila zasebnih družb, Nasa pa bi se lahko bolj posvetila raziskovanju vesolja.

Njihovi predlogi so v strokovni in politični javnosti naleteli na različne odzive.

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela