Na Marsu opazili snežinke – iz ogljikovega dioksida

Naš planetarni sosed je edino mesto v sončnem sistemu s snežnimi padavinami iz ogljikovega dioksida.

Objavljeno
19. september 2012 15.55
S.R.P. , Znanost
S.R.P. , Znanost

Nasino vesoljsko plovilo, ki kroži okoli Marsa, je zaznalo, da na tem našem planetarnem sosedu sneži ogljikodioksidni sneg. Odkritje, če bo dokončno potrjeno, bo pomenilo, da je naš vesoljski sosed edino telo v sončnem sistemu, ki gosti ta neobičajni vremenski pojav.

Na Marsu, in sicer okoli južnega pola, je iz oblakov snežilo med njegovo zimo, ki je trajala dve leti, leta 2006 in 2007. Znanstveniki so to sneženje odkrili šele, ko so pregledovali opazovanja, ki jih je opravil Nasin Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Na Marsovem južnem polu sicer skozi vse leto obstaja zmrznjen ogljikov dioksid, znan kot »suhi led«. Najnovejše odkritje »snežink« pa bo morda pomagalo pojasniti, kako je suhi led nastal in zakaj še kar naprej obstaja.


»To sta prvi zanesljivi zaznavi snežnih oblakov iz ogljikovega dioksida,« je v sporočilu, ki ga je objavila Nasa, izjavil vodilni raziskovalec Paul Hayne iz Nasinega Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) v Pasadeni v Kaliforniji. »Trdno smo prepričani, da gre za oblake iz snežink ogljikodioksidnega marsovskega ozračja. Snežinke so dovolj goste, da se lahko ob sneženju na tleh nakopičijo v sneg.«


Dve vrsti sneženja na Marsu


Odkritje pomeni, da na Marsu obstajata dve vrsti sneženja. Leta 2008 je Nasin pristajalni modul Phoenix posredoval opazovanja vodnega ledenega snega, torej nečesa podobnega snegu na Zemlji, ki je naletaval blizu severnega pola. Hayne pa je zdaj s svojimi sodelavci proučeval podatke, ki jih je zbirala MRO z instrumentom Mars Climate Sounder med Marsovo južno zimo v letih 2006 in 2007. Instrument meri svetlost in sijaj v devetih različnih valovnih dolžinah vidne in infrardeče svetlobe, na podlagi česar lahko znanstveniki določijo glavne značilnosti delcev in plinov v Marsovem ozračju, od velikosti do njihove koncentracije.


Raziskovalci so pregledali meritve, ki jih je Mars Climate Sounder opravil med opazovanjem od zgoraj navzdol in od strani, podatki iz kombinacije meritev z obeh strani pa jasno razkrivajo sneženje suhega snega iz oblakov na Marsovem nebu. Znanstveniki so iz njih razbrali informacije o temperaturi, velikosti delcev in njihovi koncentraciji. Te kažejo, da so ogljikodioksidne snežinke v oblakih v Marsovem ozračju dovolj velike, da v obliki sneženja padajo proti tlom. Informacije iz meritev od strani pa omogočajo ločevanje »snežink« v ozračju od suhega ledu na površini.


Še vedno ni pojasnjeno, odkod depoziti suhega ledu


Toda astronomi še vedno ne vedo, kako so nastali depoziti suhega ledu na Marsovem južnem polu – edinem kraju na površini planeta, kjer zmrznjeni ogljikov dioksid leži na tleh skozi vse leto. Domnevajo, da se je led tam nakopičil zaradi sneženja, prav tako bi bilo mogoče, da je ogljikov dioksid tam zmrznil iz ozračja ob tleh. »Odkritje snežnih padavin bi lahko pomenilo tudi, da so ti snežni oziroma ledeni depoziti nekako povezani z ohranjanjem trajnih ledenikov,« v Nasinem sporočilu domneva Hayne.


Podatki še razkrivajo, da nad južnim polom leži ogljikodioksidni oblak s premerom okoli 500 kilometrov, manjši, bolj kratkotrajni oblaki pa so na nižjih višinah kakih 70 do 80 stopinj južneje.


Zmrznjen ogljikov dioksid ali suhi led zahteva za svoj obstoj zelo nizke temperature, in sicer okoli minus 125 stopinj Celzija, kar je seveda precej hladneje, kot je potrebno za nastanek ledu iz vode. Ogljikodioksidni sneg opominja znanstvenike in druge, da čeprav so morda nekatera območja na Marsu na videz zelo podobna območjem na Zemlji, je rdeči planet vendarle zelo drugačen. Poročilo o snežnih padavinah na Marsu bo objavljeno v najnovejši številki revije Journal of Geophysical Research.