Na odlagališču rdečega blata bo sončna elektrarna

Na odlagališču rdečega blata v Strnišču pri Kidričevem bosta Talum in Solinvest iz Ljubljane zgradila največjo sončno elektrarno na Slovenskem. Ta bo vsako leto proizvedla več kakor tisoč megavatnih ur elektrike.

Objavljeno
06. oktober 2009 13.16
Franc Milošič
Franc Milošič
Kidričevo - Na odlagališču rdečega blata v Strnišču pri Kidričevem bosta Talum in Solinvest iz Ljubljane zgradila največjo sončno elektrarno na Slovenskem. Postavili bodo namreč 4550 fotovoltaičnih modulov in ti bodo z močjo 999 megavatov proizvedli vsako leto več kakor tisoč megavatnih ur elektrike. Za novost bodo plačali 2,9 milijona evrov.

Od začetka proizvodnje aluminija v Kidričevem pa vse do opustitve proizvodnje glinice iz boksita je kot odpadek nastajalo rdeče blato, ki so ga odlagali v bližini vasi Strnišče. V letih največje proizvodnje je bilo tega blata kar 160.00 ton na leto in tako je nastalo nad okolico Dravskega polja 48 hektarov veliko in nekaj metrov dvignjeno odlagališče. Leta 1991 so ga začeli sanirati tako, da so nanj navozili zemljo, posejali travo in zasadili drevesa. Zdaj pa bodo na dva hektara postavili pocinkane jeklene konstrukcije in nanje namestili fotovoltaične module, ki bodo sončne žarke in svetlobo pretvarjali v električno energijo.

Ta za zdaj največja sončna elektrarna je menda le začetek, saj vodja tega projekta v Talumu Marko Drobnič pravi, da bodo elektrarno povečevali - s tokratnim partnerjem ali pa s kom drugim. Na odlagališču lahko ob prvem megavatu moči, ki ga bo imela letos zgrajena elektrarna, postavijo vsaj še za 20 megavatov solarnih modulov.

Pripravljalna dela na odlagališču so se že začela. Ozelenjeno površino čistijo in po njej bodo nasuli plast gramoza, nanj pa postavili betonske nosilce ali temelje jeklenih konstrukcij za pritrjevanje modulov. Območje bodo ogradili. Prava gradnja elektrarne se bo tako začela 10. oktobra, je dejal Drobnič. Te dni pa sestavljajo pogodbe med partnerjema v tem projektu; Talum bo prispeval zemljišče in infrastrukturo, prav tako pa bodo v tovarni izdelali vse konstrukcije za montažo modulov. Denar za naložbo bo vložilo podjetje Solinvest.

Direktor Taluma Danilo Toplek je tudi povedal, da so se ponovno začele priprave na gradnjo lastne plinsko-parne elektrarne za 800 megavatov.

Iz tiskanega Dela.