Nagrade najbolj inventivnim in inovativnim idejam

Na Institutu Jožef Stefan so podelili nagrade najbolj inventivnim in inovativnim idejam, ki so s svojo aplikativno vrednostjo zanimive in uporabne tudi v gospodarstvu.

Objavljeno
05. oktober 2009 12.44
Institut Jožefa Stefana
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Skupno 10.000 evrov nagrade so prejeli Matjaž Vencelj, Igor Mandić, Janez Štrancar, Boštjan Pajntar in Barbara Koroušič Seljak. Na konferenci, ki se je končala v petek, so predavatelji svetovno priznanih inštitutov, kot sta ameriški MIT in evropski Cern, v družbi številnih domačih strokovnjakov v predavanjih, delavnicah in ne nazadnje tekmovanju izpostavili pomen prenosa tehnologij, ki bi moral imeti posebno mesto na vsakem inštitutu.

"Raziskovalci ne smete pričakovati, da bo povpraševanje trga potrkalo na vaša vrata; vi morate biti tako zanimivi, da si boste utrli pot na trg," je izpostavil Kenneth A. Goldman z MIT in o slovenskem trgu dodal, da je potrebno zaradi majhnosti nujno poiskati poti čez mejo, hkrati pa raziskovalne dosežke oplemenititi tudi z znanji iz marketinga in promocije.

"Dejstvo je, da je na inštitutih znanje visoke vrednosti, vprašanje pa je, koliko so ga družba, posamezni inštituti in posamezniki pripravljeni uporabiti," je še poudaril Andrea Di Anselmo iz Bologne.