Najhladnejši kraj na Zemlji

Ekipa ameriških in avstralskih znanstvenikov je odkrila najhladnejšo točko na Zemlji, in sicer na delu Antarktike, ki spada k Avstraliji. Povprečna temperatura na mestu, imenovanem Ridge A, je -70 stopinj Celzija.

Objavljeno
01. september 2009 20.40
Ma.B.
Ma.B.
Sydney - Ekipa ameriških in avstralskih znanstvenikov je odkrila najhladnejšo točko na Zemlji, in sicer na delu Antarktike, ki spada k Avstraliji. Povprečna temperatura na mestu, imenovanem Ridge A (Greben A), je -70 stopinj Celzija; gre za precej oddaljeno točko, zato znanstveniki menijo, da človeška noga tja še ni stopila. Rekordno temperaturo so izmerili med iskanjem primernega kraja za postavitev observatorija.

Will Saunders, vodja ekipe, pravi, da je na najhladnejšem mestu kljub ekstremnim temperaturam v zraku prisotne nekaj vode, sicer pa je kraj brez vetra in skorajda brez vremena. Zato je po njegovem mnenju primeren za postavitev observatorija: "Ker je nebo toliko bolj temno in suho, pomeni, da bi preprosti teleskop bil enako močan kot veliki teleskopi kjerkoli na Zemlji," pravi Saunders. Astronomski posnetki s točke Ridge A bi tako lahko bili trikrat ostrejši kakor tisti, ki jih trenutno uporabljajo astronomi, dodaja strokovnjak. Trenutno najboljša observatorija na Zemlji sta v goratem predelu Havajev in Čila.