Najmočnejši optični mikroskop na svetu

Standardni optični mikroskop lahko pri naravni svetlobi jasno razloči objekte, velike približno en mikrometer (0,001 milimetra). Raziskovalcem iz Manchestra pa je uspelo to mejo spustiti kar za dvajsetkrat, tako da je z njihovim mikroskopom mogoče opazovati predmete, ki merijo le 50 nanometrov (0,000005 milimetra).

Objavljeno
10. marec 2011 10.45
M. R. Znanost
M. R. Znanost
Znanstveniki z univerze Manchester so sestavili optični mikroskop, ki velja za najmočnejšega na svetu. Standardni optični mikroskop lahko pri naravni svetlobi jasno razloči objekte, velike približno en mikrometer (0,001 milimetra). Raziskovalcem iz Manchestra, ki sta jih vodila profesorja Zengbo Wang in Lin Li, je uspelo to mejo spustiti kar za dvajsetkrat, tako da je z njihovim mikroskopom mogoče opazovati predmete, ki merijo le 50 nanometrov (0,000005 milimetra). »Največja prednost našega mikroskopa pa ni v veliki povečavi, temveč v tem, da omogoča opazovanje dogajanja v celicah. To pomeni, da lahko z njim prvič proučujemo žive viruse. Poleg tega so mogoče še dodatne izboljšave, s katerimi bi lahko opazovali tudi objekte, manjše od 50 nanometrov,« je povedal Li.

Doslej je bilo mogoče tako majhne objekte opazovati zgolj z elektronskim mikroskopom, vendar njegov pogled prodre le na površino. Pri elektronski mikroskopiji uporabljajo za vir valovanja elektrone, ki zaradi kratke valovne dolžine teoretično omogočajo do 100.000-krat boljšo ločljivost od vidne svetlobe. Z vrstičnim elektronskim mikroskopom (SEM) tako lahko opazujejo površino preparata, v globino pa ne more prodreti.

»Opazovanje dogajanja v notranjosti celice, ne da bi jo pri tem uničili, omogoča povsem nov pogled na razvoj virusov, ki povzročajo določene bolezni,« pravi Li, ki je tudi eden izmed avtorjev članka o novem mikroskopu, objavljenega v reviji Nature Communications. Raziskovalci so prepričani, da bo njihov mikroskop pripomogel k številnim novim odkritjem v celični biologiji, ki raziskuje strukturno in molekulsko zgradbo ter delovanje celic. V notranjost celic lahko posredno prodre le fluorescenčni mikroskop, pri katerem se v tej svetlobi pokaže sestava opazovanega predmeta, tako da je z njim mogoče spremljati, kako se, na primer, celice imunskega sistema odzovejo na bakterijsko okužbo.