Najmočnejši sončni vihar v zadnjih štirih letih

Na površini Sonca je danes prišlo do najmočnejšega viharja v zadnjih štirih letih, kar je že povzročilo nekatere motnje v telekomunikacijah in v električnih napravah, kot so sporočili s Kitajske.

Objavljeno
17. februar 2011 13.52
G. P., znanost
G. P., znanost
Washington - Kot je sporočila NASA, tokratni izbruh na površini Soncasodi v najvišjo kategorijo tovrstnih dogodkov na Soncu in kaže, da na naši zvezdi prihaja do novega cikla dejavnosti po dolgem obdobju mirovanja. Nasin Observatorij solarne dinamike (SDO - Solar Dynamics Observatory) je zaznal velik izbruh koronarne mase, močne magnetne eksplozije v Sončevi koroni, tako imenovano protuberanco, ki s hitrostjo približno 900 kilometrov na sekundo izbruha ionizirano plazmo.

Ta je Zemljo dosegla danes ob 4. uri zjutraj po našem času. Britanska geološka družba (BGS) je opozorila, da naj bi v naslednjih dveh dneh na površini Sonca prišlo še do dveh izbruhov koronarne mase. Zato domnevajo, da bo prihajalo do motenj v komunikacijskih omrežjih, sončni vihar pa naj bi vplival tudi na delovanje satelitov in električnih omrežij.

Na fotografiji je posnetek Sonca v ultravijolični svetlobi, ki ga je naredila robotska vesoljska sonda SOHO. Dobro so vidne močne erupcije aktivne Sončeve površine; na fotografiji je zajeto območje več kot dveh milijonov kilometrov. Sončne viharje oziroma izbruhe koronarne mase so odkrili v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja. Ko je Sonce v obdobju manjše aktivnosti prihaja do protuberanc približno enkrat na teden, ko je Sončeva aktivnost večja pa je takšnih izbuhov tudi več v enem samem dnevu.