Nasa bo bombardirala Luno

Odgovor na vprašanje, ali se pod Luninim površjem skriva voda, bo morda znan že jutri, ko bo ameriška vesoljska agencija Nasa "bombardirala" ta Zemljin satelit.

Objavljeno
08. oktober 2009 21.04
Ma. J.
Ma. J.
Cape Canaveral - Odgovor na vprašanje, ali se pod Luninim površjem skriva voda, bo morda znan že jutri, ko bo ameriška vesoljska agencija Nasa "bombardirala" ta Zemljin satelit. Znanstvenike namreč zanima, ali bodo v oblaku luninega prahu, ki bo predvidoma nastal po eksploziji, našli ostanke ledu in vodne pare.

Znanstveniki bodo na Luno poslali dva izstrelka s hitrostjo 9000 kilometrov na uro, ki bi morala na Luninem južnem polu narediti globok krater. Po eksploziji bo skozi oblak prahu šel satelit LCROS, ki bo zbral gradivo za analizo. Že eno uro po izvedbi poskusa, bodo znanstveniki izvedeli, ali se na Luni skriva voda ali ne, in ali je vode v zadostnih količinah za vse prihodnje odprave astronavtov.

Amaterski astronomi po vsem svetu bodo lahko učinek "bombardiranja" Lune opazovali skozi teleskop po vsem svetu, za vse ostale ljubitelje zvezd pa bo Nasa dogodek prenašala preko svoje spletne strani.