Nasa proti Luni poslala raziskovalno plovilo

Plovilo je brez posadke. Zbiralo bo podatke o lunini atmosferi.

Objavljeno
07. september 2013 12.16
US-SPACE-LADEE
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Virginia - Ameriška vesoljska agencija Nasa je v vesolje poslala raziskovalno plovilo brez posadke, s katerim želi preučevati atmosfero Lune. Plovilo, imenovano LADEE, bo med kroženjem okoli Lune skušalo pridobiti tudi dragocene podatke o prahu tega edinega Zemljinega satelita.

Raziskovalno sondo so izstrelili z izstrelišča na otoku Wallop v ameriški zvezni državi Virginia v petek ob 23.27 uri po krajevnem času (05.27 po srednjeevropskem času), v vesolje pa jo je ponesla nosilna raketa minotavr V. To je sicer že tretje plovilo v petih letih, ki ga je Nasa poslala v vesolje z namenom proučevanja Lune, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Naloga LADEE je zbrati podatke predvsem o Luninem prahu, ki lahko predstavlja veliko težavo za astronavte. Ko so se ameriški astronavti pred štirimi desetletji sprehajali po Luni, so namreč na lastni koži izkusili, kako velik problem je lahko prah za občutljivo opremo, je pojasnil strokovnjak za vesolje in svetovalec Nase John Logsdon.

Za Lunino atmosfero je značilno, da je zelo redka, zaradi česar njene molekule ne trkajo, kar je sicer poznano kot eksosfera. Prav to eksosfero bo raziskovala sonda LADEE, ki je velika kot manjši avtomobil in jo poganja 280 milijonov dolarjev vredna litijska baterija, za pogon pa bo uporabljala tudi sončno energijo.

LADEE je okrajšava za Lunar Atmosphere and Dust Environement Explorer. Njegova pot do Lune bo trajala mesec dni. Ko bo plovilo prvič stopilo v Lunino orbito 6. oktobra, bo sprva 40 dni krožilo okoli nje na višini 250 kilometrov, nato pa se bo spustilo na vsega okoli 20 kilometrov nad Lunino površino, kjer bo sto dni opravljalo raziskovalno delo. Svojo misijo bo končalo s trčenjem v Luno, še poroča AFP.