Nasa si ne more privoščiti človeka na Luni

Študija Bele hiše je pokazala, da si Nasa ob trenutnem proračunu ne more privoščiti tri milijarde vrednega poleta na Luno s človeško posadko. Bolj realna je odprava na Mars.

Objavljeno
09. september 2009 13.48
Ka. Ž.
Ka. Ž.
Washington - Bela hiša je sklenila, da si Nasa ne more privoščiti poleta na Luno s človeško posadko. Strokovnjaki namreč ocenjujejo, da bi NASA, katere letni proračun znaša 18 milijard dolarjev, za takšen projekt porabila najmanj tri milijarde.

 

„Ob takem proračunu je tovrstno raziskovanje za nas nedosegljivo," je pojasnil Edward Crawley, profesor aeronavtike na Inštitutu za tehnologijo v Massachusettsu (MIT).

 

Pred petimi leti je George W. Bush načrtoval, da bo odprava s človeško posadko Luno obiskala leta 2020. Da bi omogočil takšen projekt, je načrtoval celo zaprtje mednarodne vesoljske postaje in umik raketoplanov iz uporabe. Študija, ki jo je naročila Bela hiša, je kasneje pokazala, da bi bilo sredstva za odpravo bolje dobiti s pomočjo mednarodnega sodelovanja in financiranja zasebnih podjetij.

 

Raziskava je kot najvišji cilj vesoljskega programa podprla obisk Marsa, medtem ko je glede namere o obisku Lune izrazila določene pomisleke. Med drugim je ugotovila tudi, da bi morali raketoplani nadaljevati svoje delo najmanj do leta 2011, ko bi zaključili vse svoje naloge in ne le do 1. oktobra 2010, kot je predvidela Busheva administracija. Po prizemljitvi raketoplanov bo namreč potrebnih vsaj šest do sedem let, preden bodo Združene države naredile in preizkusile nova plovila, medtem pa bi se morale zanašati na ruske kolege.

 

Prav tako bi bilo nespametno ukiniti delo vesoljske postaje, ki so jo gradili 25 let in jo, po le petih letih obratovanja, zrušiti v ocean, ocenjuje študija Bele hiše.