Našli velikansko podgano

Na Papui Novi Gvineji so našli podgano, ki meri 82 centimetrov in tehta približno 1,5 kilograma. Gre za novo vrsto velikanske podgane, ki živi znotraj kraterja na gori Bosavi.

Objavljeno
07. september 2009 13.09
L.Š.
L.Š.
London - Na Papui Novi Gvineji so našli novo vrsto velikanske podgane, ki meri kar 82 centimetrov, zato jo uvrščamo med največje vrste podgan, ki so trenutno znane po vsem svetu. Podgano velikanko so našli člani ekspedicijske ekipe med snemanjem ene izmed BBC-jevih oddaj, kjer v vulkanih iščejo "izgubljeni svet".

Najdena podgana je le ena v vrsti eksotičnih živali, ki jih je do sedaj našla ekspedicijska ekipa. Kot velja za nekatere druge eksotične vrste, za velikansko podgano predvidevajo, da živi znotraj kraterja na gori Bosavi. "To je ena od največjih podgan na svetu. Gre za resnično podgano, takšno, ki jo najdemo v mestnih kanalizacijah," je povedal dr. Kristofer Helgen, eden izmed strokovnjakov, ki se sicer ukvarja s sesalci in je med drugim tudi spremljal BBC-jevo ekipo na ekspediciji. Na začetku je bila podgana ujeta na film s pomočjo pasti in infrardeče kamere, past pa ji je v gozdu na pobočju vulkana nastavil BBC-jev snemalec Gordon Buchanan.

Ekspedicijska ekipa je podgano posnela medtem, ko je ta tekala sem ter tja po gozdnih tleh. Takrat so posumili, da bi lahko šlo za vrsto, ki je znanstveniki do sedaj še niso posneli. Njihov sum je bil potrjen, ko so žival videli v živo. "Doma imam mačko, ki je velika skoraj toliko, kot ta podgana," je povedal Buchanan. Podgano, ki teha približno 1,5 kilograma, so začasno poimenovali "puhasta podgana", znanstveniki pa se glede njenega imena še niso zedinili.