Naslovi IPv4 razdeljeni

Po mnenju Arnesa bo širitev na osnovi starega protokola kmalu dosegla svojo zgornjo mejo, nadaljnja rast pa je mogoča le v prostoru novega protokola. Prehod na novi protokol je za ponudnike storitev in operaterje tehnično zahteven in drag proces. Novi protokol namreč s starim ni združljiv in tudi večina ne najnovejše opreme ga podpira le delno ali sploh ne.

Objavljeno
07. februar 2011 21.07
M. Ro., Infotech
M. Ro., Infotech
Ljubljana – Zgodilo se je, kar so mnogi že nekaj časa napovedovali. Razdeljeni so vsi naslovi IP v zdajšnjem protokolu IPv4. Vendar novica, ki je agencija IANA – ta skrbi za razdeljevanje naslovnega prostora na internetu – še ni uradno potrdila, še ne pomeni, da je naslovov dokončno zmanjkalo, pred čemer svarijo tisti, ki si prizadevajo za čimprejšnji prehod na protokol IPv6. IANA je namreč zgolj razdelila zadnje proste bloke regionalnim registrom, za Evropo je to RIPE. Ta ima tako na voljo še nekaj prostih naslovov, ki jih lahko razdeli operaterjem, ti pa jih dodelijo uporabnikom. Kot nam je uspelo izvedeti, pa operaterji naslovov IP ne dobivajo več na zalogo kot doslej, temveč morajo potrebe po naslovih dobro utemeljiti.

Kot so zapisali na Arnesu, je ta dogodek »zelo pomemben mejnik v razvoju interneta«. Po njihovem mnenju bo širitev na osnovi starega protokola kmalu dosegla svojo zgornjo mejo, nadaljnja rast pa je mogoča le v prostoru novega protokola. »Ponudnike po vsem svetu pa čaka še veliko dela pri prilagajanju storitev novemu protokolu,« še menijo na Arnesu. Slovenija je sicer na tem področju med vodilnimi državami, predvsem zaradi iniciativ, kakršne vodita Arnes in Zavod Go6. Kot spodbuda za prehod na novi protokol bo letos 8. junija potekal svetovni dan IPv6. Takrat bo večina vodilnih ponudnikov internetnih storitev (Google, Facebook, Yahoo) dostop do svojih vsebin ponudila tudi prek novega protokola.

Prehod na novi protokol je sicer za končne uporabnike podoben spremembi s petmestnih na sedemmestne telefonske številke, medtem ko je za ponudnike storitev in operaterje tehnično zahteven in drag proces. Novi protokol namreč s starim ni združljiv in tudi večina ne najnovejše opreme ga podpira le delno ali sploh ne. Protokol IPv4 ponuja 4,3 milijarde naslovov, hitro naraščajoče število naprav, ki se povezujejo v internet, pa pomeni, da prostih naslovov hitro zmanjkuje. Decembra lani jih je bilo menda na voljo le še 117 milijonov. Število naslovov po IPv6 je tako veliko, da jih ne more zmanjkati, toda ta čas se v internet po tem protokolu povezuje le četrt odstotka vseh uporabnikov, ugotavljajo na Googlu, in dokončen prehod je po mnenju večine strokovnjakov oddaljen še nekaj let.