Nič nas ne sme presenetiti na spletu

 Med aktivnimi udeleženkami vaje Cyber Europe 2012 tudi Slovenija.

Objavljeno
04. oktober 2012 23.36
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo
Ljubljana – V današnji drugi evropski vaji o kibernetični varnosti so poleg državnih organov sodelovala tudi zasebna podjetja iz finančnega sektorja in ponudniki spletnih storitev. V tej spletni vaji Nič nas ne sme presenetiti so ustvarili navidezne incidente, in ne napade na realna omrežja.

Več kot 300 evropskih strokovnjakov za kibernetično varnost – štiri države so opazovale, 25, tudi Slovenija, pa jih je aktivno sodelovalo – je preizkušalo svoje sposobnosti odzivanja v namišljenem kibernetičnem napadu. »Z izkoriščanjem varnostnih lukenj, ranljivosti v programski opremi ali v naših vedenjskih vzorcih lahko tujci pridobijo nadzor nad našo opremo, podatki in denarjem,« ugotavljajo v slovenskem centru za posredovanje pri internetnih incidentih SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team), ki deluje v sklopu Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (javni zavod Arnes) in koordinira obveščanje in reševanje varnostnih problemov v tukajšnjih računalniških omrežjih.

Tipične varnostne grožnje so phishing (lažna spletna mesta, namenjena kraji gesel), kraja identitete (izguba osebnih podatkov in gesel), spletne goljufije (lažni oglasi), vdori, okužbe (z računalniškimi virusi, črvi, trojanski konji in boti) in spami – neželena elektronska pošta vseh oblik, od oglasov do zadetkov na loterijah. V Sloveniji so v vaji, ki je potekala do konca dneva, sodelovala ministrstva za pravosodje in javno upravo; za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter za obrambo, SI-CERT in Arnes ter NLB, Deželna banka Slovenije, Amis, T-2 in Telekom Slovenije.

Scenarij vaje Cyber Europe 2012 je predvideval kombinacijo več groženj v okviru sočasnega napada za zavrnitev dostopa do spletnih storitev, kar bi povzročilo motnje za milijone uporabnikov po vsej Evropi. Vodja SI-CERT Gorazd Božič med potekom vaje podrobnosti še ni smel razkriti, prve grobe ocene slovenskih udeležencev bodo pripravljene prihodnji teden, popolno poročilo o rezultatih vaje in povezanih priporočilih pa bo objavljeno po natančni analizi vseh poročil v začetku prihodnjega leta.