Nobelova nagrada za kemijo Američanoma in Izraelki

Nobelovo nagrado za kemijo za leto 2009 bodo prejeli Američana Venkatraman Ramakrishnan in Thomas Steitz ter Izraelka Ada Yonath, je  sporočila švedska akademija v Stockholmu.

Objavljeno
07. oktober 2009 13.59
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Stockholm - Nobelovo nagrado za kemijo za leto 2009 bodo prejeli Američana Venkatraman Ramakrishnan in Thomas Steitz ter Izraelka Ada Yonath za študije o ribosomih, tovarnah za izgradnjo proteinov v celicah, je danes sporočila švedska akademija v Stockholmu.

Akademija je sporočila, da so odkritja znanstvenikov ključna za znanstveno razumevanje življenja in so pomagala pri razvoju antibiotikov za zdravljenje različnih bolezni.

 

Trojica je izdelala tridimenzionalne modele, ki kažejo, kako se različni antibiotiki vežejo na ribosome. Te modele zdaj znanstveniki uporabljajo pri razvoju novih antibiotikov. Švedska akademija je še pojasnila, da so znanstveniki s pomočjo rentgenske kristalografije določili mesta za vsakega od več sto tisoč atomov, ki sestavljajo ribosom.

 

Yonathova je četrta ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za kemijo in prva po letu 1964. Lani so nagrado za kemijo prejeli Japonec Osamu Šimomura ter Američana Martin Chalfie in Roger Tsien.

 

Nagrado, vredno nekaj manj kot milijon evrov, bodo podelili 10. decembra v Stockholmu.

 

V Stockholmu so v torek objavili imena dobitnikov letošnje Nobelove nagrade za fiziko, v ponedeljek pa nagrade za medicino. V četrtek bodo sporočili, kdo bo letos prejel Nobelovo nagrado za književnost, v petek pa bo znano, kdo bo letošnji Nobelov nagrajenec za mir. Nazadnje bodo prihodnji ponedeljek objavili še ime letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za ekonomijo.