Nobelova nagrada za medicino trem Američanom

Nobelovo nagrado za medicino za leto 2009 bodo prejeli Američani Elizabeth Blackbourn, Carol Greider in Jack Szostak za raziskave na področju raka in staranja.

Objavljeno
05. oktober 2009 14.08
Da. O./STA
Da. O./STA

Stockholm - Nobelovo nagrado za medicino za leto 2009 bodo prejeli Američani Elizabeth Blackbourn, Carol Greider in Jack Szostak za raziskave na področju raka in staranja, je sporočila Švedska akademija v Stockholmu.


Trojica znanstvenikov je rešila temeljni problem v biologiji o tem, kako "se lahko kromosomi popolnoma kopirajo in so zaščiteni pred poškodbami genetskega zapisa". Odkrili so, "kako so kromosomi zaščiteni s telomerami in encimom telomerazo". Ta encim bi bil lahko ključ do večne mladosti, saj deluje pri staranju celic, poleg tega pa ima odločilno vlogo pri tem, da celice postanejo rakave.


Odkritje je spodbudilo razvoj novih terapevtskih strategij, je še zapisano v utemeljitvi nagrade.


Lani so Nobelovo nagrado za medicino prejeli Nemec Harald zur Hausen ter Francoza Francoise Barre-Sinoussi in Luc Montagnier za ločena dela o virusih, povzročiteljih raka na materničnem vratu ter aidsa.


Z objavo imen Nobelovih nagrajencev za medicino se je začela letošnja sezona objave Nobelovih nagrajencev. V torek bo Švedska akademija objavila ime letošnjega dobitnika nagrade za fiziko, v sredo pa za kemijo.


V četrtek bo znan letošnji dobitnik nagrade za literaturo, medtem ko bo v petek znano, kdo bo prejel najprestižnejšo nagrado, Nobelovo nagrado za mir. Ime Nobelovega nagrajenca za ekonomijo bodo v Stockholmu objavili prihodnji ponedeljek. Nobelovo nagrado za medicino bodo podelili 10. decembra v Stockholmu.