Nobelova nagrada za odkritja na področju optičnih vlaken

Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko bodo prejeli Charles Kao iz Velike Britanije, Willard Boyle iz Kanade in George Smith iz ZDA, je sporočila komisija v Stockholmu.

Objavljeno
06. oktober 2009 14.41
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Stockholm - Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko bodo prejeli Charles Kao iz Velike Britanije, Willard Boyle iz Kanade in George Smith iz ZDA, je sporočila komisija v Stockholmu. Nagrado bodo prejeli za pionirska odkritja na področju optičnih vlaken in polprevodnikov.

Kot je sporočila sporočila švedska kraljeva akademija znanosti, si letošnji nagrajenci Nobelovo nagrado zaslužijo za "prelomne dosežke na področju prenosa svetlobe v vlaknih za optično komuniciranje", torej za odkritja na področju prenosa podatkov preko optičnih vlaken. Nagrado pa bodo prejeli tudi za dosežke pri odkritju t.i. CCD senzorja.

 

Pol nagrade v vrednosti slabega milijona evrov bo prejel 76-letni Charles Kao, ostalo polovico pa si bosta razdelila 85-letni Willard Boyle in 79-letni George Smith.

 

Kao, ki je bil rojen v Šanghaju, ima pa britansko državljanstvo, prihaja iz inštituta za telekomunikacije Standard Telecommunication Laboratories v britanskem Harlowu, deloval pa je tudi na Univerzi v Hong Kongu. Boyle in Smith pa prihajata z Bellovega inštituta v Muray Hillu v ameriški zvezni državi New Jersey.

 

Lani so si Nobelovo nagrado razdelili Japonca Makota Kobajaši in Tošihida Masakavi ter Američan Yoichiro Nombu. Nagrado so prejeli za svoje dosežke na področju raziskav subatomskih delcev.