Nobelovci za kemijo: z računalnikom nad kemijske procese

Trije znanstveniki so si nagrado prislužili z razvojem
»večstopenjskih modelov kompleksnih kemičnih sistemov«.

Objavljeno
09. oktober 2013 14.08
Ra. K., Znanost
Ra. K., Znanost

Stockholm - Letošnji Nobelovi nagrajenci za kemijo so profesorji Martin Karplus (83 let), predavatelj na univerzah v Strasbourgu in Harvardu, Michael Levitt (66) z medicinske fakultete univerze Stanford in Arieh Warshel (72) z Južnokalifornijske univerze v Los Angelesu.

Švedska kraljeva akademija znanosti se je za podelitev te najprestižnejše nagrade na področju kemije odločila zaradi njihovega prispevka k »razvoju večstopenjskih modelov kompleksnih kemičnih sistemov«.

Trojica vrhunskih znanstvenikov je zasnovala računalniško simulacijo, s katero je mogoče napovedati kemijske procese. S tem je med drugim položila temelje za novo vrsto zdravil. »Letošnji lavreati so omogočili, da z računalnikom rekonstruiramo skrivnostne načine, po katerih deluje kemija.«

Kemiki po vsem svetu že izvajajo obsežne simulacije zapletenih kemijskih eksperimentov zahvaljujoč štiri desetletja dolgemu raziskovalnemu delu tokrat nagrajene trojice. Njihovo »orodje« je po mnenju švedske akademije »univerzalno«, saj farmacevtom pomaga razvijati nova zdravila, inženirjem pa zasnovo novih, čistejših virov energije ali pametnejših industrijskih izdelkov.

Vse to je mogoče, ker so Karplus, Levit in Warshel kombinirali klasično fiziko s kvantno fiziko, z računalniškimi modeli pa omogočili predvidevanje kemijskih reakcij.

Profesor Warshel je v prvem odzivu povedal, da se počuti »izjemno dobro«, ker so ga »zbudili [ob treh zjutraj po kalifornijskem času] s tako sijajno novico«. In s še malce zaspanim glasom dodal: »Med drugim smo razvili metodo, s katero naj bi ugotovili, kako beljakovine dejansko delujejo, kakor delujejo.«

Trije lavreati, ki jim bodo nagrado slovesno izročili 10. decembra v Stockholmu, si bodo poleg laskavega priznanja razdelili osem milijonov švedskih kron (925.000 evrov). Znesek je od 2001 zaradi krize znižan s prvotnih desetih milijonov švedskih kron.