Nokia Lumia 1020: Končno združitev vrhunske fotografije in modernega telefona

Drugi poskus z 41 milijoni fotografskih točk v telefonu je bistveno uspešnejši, ker je tokrat tudi mobilnik sodoben.

Objavljeno
21. oktober 2013 15.53
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Koliko? Tako vprašanje smo dobili vsakič, ko smo komu pokazali izboklino s fotografskim tipalom lumie 1020 ali mu povedali število megatočk v tem tipalu. Tudi po nokiji 808, ki je bila aktualna že pred letom in pol - ob nadzvočno hitrem dogajanju v mobilni telefoniji pa se ta symbianovski mobilnik zdi še bolj oddaljen -, taka številka še vedno osupne. Verjetno tudi zato, ker je bila 808 pureview butičen izdelek in je širše mobilno občestvo večinoma zaobšla. Če bi tako tipalo pristalo v iphonu ali galaxyju s, potem danes seveda ne bi bilo več v polju nenavadnosti.

Vsakdo, ki je imel v rokah nokio 808, si je vsaj potihoma, če že ne na glas želel nečesa takega, kot je lumia 1020. Predhodnica je bila samo zelo dober fotoaparat - za telefonske standarde --, toda zaradi takrat že zelo zaostalega symbiana in rahlo podhranjenih komponent zelo pogojno uporaben telefon. Z novinko naj bi bilo drugače. Sodoben operacijski sistem, dovolj gigahercev, jeder in gigabajtov bi moralo poskrbeti za tekoče delovanje in možnost, da s fotografijami uporabnik tudi kaj počne, ne samo, da jih zajame. Kaj pa v praksi? 

Windows phone hiter kot vedno

Fotografsko prednost 1020 dobi na račun debeline telefona in njegovega izgleda. Izboklina na zadnji strani ni najbolj elegantna, pa vendar bistveno manjša kot pri 808 in tudi v živo bolj sprejemljiva kot na fotografijah. Tako na pogled kot za nošenje v žepu, saj nas nikoli med preizkušanjem ni motila. V splošnem je telefon precej bolj prijeten kot lanska lumia 920, saj je tanjši in lažji ter manj obremenjuje dlani z ostrimi robovi.

Čez hitrost se ne moremo pritoževati. Telefoni s sistemom windows phone že skoraj pregovorno ponujajo svilnato delovanje vmesnika in aplikacij in s 1020 ni nič drugače. Ustavljanja praktično ni, če zanemarimo tri- do štirisekundno čakanje med fotografiranjem, ko telefon zapisuje datoteke. Seveda če imamo nastavljeno, da zraven pet megatočkovne fotografije zajame tudi fotografijo v polni razločljivosti (38 mp).

Predvsem pomnilnika je dovolj, če se že dvojedrni procesor za današnje razmere ne sliši veliko. Vendar je tudi to očitno dovolj. Še posebej, ker zaslon 1020 nima polne visoke razločljivosti, ampak samo 768 x 1280, ki pa ob diagonali 11,43 cm povsem zadostuje.

Kadar ne fotografiramo, se 1020 obnaša povsem enako kot vsak boljši telefon z windows phonom. Nokia je nanj namestila določene nadgradnje, vendar marsikaj pri tej platformi še vedno manjka. Predvsem pogrešamo aplikacije za večino oblačnih shramb (dropbox, wuala, google drive, ...), boljšo aplikacijo za youtube, ki jo je Microsoft že razvil, a moral umakniti zaradi Googla, brskalnik z uporabnim vmesnikom in spodoben video predvajalnik. Instagram menda prihaja še letos, prav tako flipboard.

Izjemno fotografiranje

Brez ovinkarjenja lahko povemo, da lumia 1020 daje skoraj neverjetno fotografske rezultate. Detajlov na fotografijah je za telefon ogromno, zumiranje ne slabša kvalitete, skoraj v temi telefonu uspeva delati bistveno bolj svetle fotografije, kot bi jih smel, in bliskavica povsem zadostno osvetli manjši prostor. Seveda so tudi minusi. Med eno in drugo fotografijo kot rečeno traja nekaj sekund, da telefon zapiše ogromne datoteke.

Aparat združuje točke na tipalu v manjšo fotografijo. Čeprav je podrobna analiza spet, tako kot pri 808, pokazala, da skoraj ni razlike med zumiranjem v telefonu in kasnejšim obrezovanjem iz fotografije v polni razločljivosti (38 mp). V praksi je s tem telefonom mogoče zajemi fotografije s približno trikratno povečavo z ogromno podrobnostmi.

Razločljivosti ni toliko kot pri pravih fotoaparatih, toda za običajne povečave povsem dovolj. Nas je pa malenkost razočarala dinamika, ki ni najboljša, nebo je bilo ob mešanju jasnine in oblakov hitro prežgano, pa tudi nastavljanje beline včasih odpove in da barvno čudne rezultate. Toda kot fotofon je lumia 1020 enkratna in unikatna naprava.

Pravi telefon vse fotografske entuziaste

V samem vmesniku je nekaj lukenj, saj je Nokia zamenjala klasično fotografsko aplikacijo windows phona s svojo aplikacijo pro cam. Ta ima več možnosti, ne omogoča pa ogleda fotografij iz galerije. Lahko nastavimo tudi, da se ob pritisku na gumb za fotoaparat zažene osnovna aplikacija, ki pa nima Nokijinih nastavitev.

Poleg pro cam Nokia ponuja še smart cam, cinemagraph in druge aplikacije, kar povzroča samo zmedo in to so ugotovili tudi v podjetju, saj so že napovedali, da bo vse fotografske zmožnosti združili v eno samo aplikacijo nokia camera. V prihodnje pa naj bi lumia 1020 dobila tudi podpora za zapis surovih datotek (raw), kar bo fotografe še bolj razveselilo, saj bo to verjetno omogočilo tudi odpravo tisto malo slabosti, ki jih fotografije iz tega telefona sploh izkazujejo.

Glede na kar visoko ceno telefona (pri Telekomu 24 x 23 evrov) so luknje v uporabnosti windows phona kar malo težko opravičljive. Toda imeti tak fotoaparat vedno pri sebi v žepu je skoraj samo po sebi vredno tega denarja. Pa tudi glede operacijskega sistema Microsoft daje pozitivne signale z obljubami nadgradenj in odprave pomanjkljivosti.