Nokia v softversko partnerstvo z Microsoftom

V igri je bila tudi uporaba operacijskega sistema android, ki pa za Nokio ne bi imela pravega smisla. 
Odločitev je za finsko podjetje tvegana, medtem ko je za Microsoft velika pridobitev. Kljub vsemu ostaja še precej neznank.

Objavljeno
15. februar 2011 12.20
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
Ljubljana – Zgodilo se je, kar so poznavalci področja mobilne telefonije zadnje tedne vse bolj na glas napovedovali in na kar smo tudi v Delu že namignili pred mesecem dni, ob opisu operacijskega sistema za pametne telefone windows phone 7. Takrat smo namreč zapisali, da bi Nokijin mobilnik C7-00 ob odličnem oblikovanju in strojni zasnovi potreboval le še sodobnejši operacijski sistem (in predvsem uporabniški vmesnik), kot je ne prav posrečeni symbian.

V petek je tako Nokia potrdila, da vstopa v strateško partnerstvo z Microsoftom in da bo windows phone postal njena glavna platforma za pametne telefone. Špekulacije o Nokijinem skoku v naročje Microsofta so se še okrepile sredi prejšnjega tedna, ko je v javnost ušlo interno pismo predsednika uprave Nokie Stephena Elopa, nekdanjega microsoftovca, ki je podrejene nagovoril s precej dramatičnimi, a tudi iskrenimi besedami. Razmere, v katerih se je znašlo finsko podjetje, je primerjal z gorečo naftno ploščadjo. »Gori vsepovsod okrog nas. Znamo ustvarjati novosti, vendar nam jih ne uspe dovolj hitro poslati na trg.

Pričakovali smo, da bo meego pravi sistem za osvajanje zgornjega segmenta trga, toda zdaj kaže, da bomo do konca leta morda imeli v prodaji zgolj en telefon s tem sistemom. V srednjem segmentu imamo sistem symbian, ki se je izkazal za nekonkurenčnega v Severni Ameriki in ki ga je vedno teže razvijati v skladu s pričakovanji uporabnikov. Če bi nadaljevali v tem slogu, bi čedalje bolj zaostajali za konkurenco,« je zapisal Elop. Tudi v pogovorih z ameriškimi mediji je nakazal, da se odločajo o tem, ali vztrajati pri svojih programskih platformah ali pa se pridružiti eni od preostalih, med katerimi sta bili pravzaprav edini izbiri Microsoftov windows phone in Googlov android.

Nokia Windows

Pričakovano se je Nokia odločila za Microsoft. Elop je na novinarski konferenci v Londonu potrdil, da bo windows phone postal Nokijin glavni operacijski sistem za pametne telefone. Obenem je poudaril, da se je panoga mobilne telefonije spremenila iz bitke posameznih naprav v vojno posameznih ekosistemov (ti združujejo operacijski sistem, celoten nabor storitev in vsebin ter še nekatere elemente, op. p.) »S strateškim partnerstvom z Microsoftom imamo priložnost zgraditi globalen ekosistem, ki bo presegel vse, ki trenutno obstajajo.« Po njegovem mnenju je naveza dobra tako za Nokio, ki med drugim pridobi nov in obetaven ekosistem ter lažji dostop do ameriškega trga, za Microsoft, ki bo lahko windows phone ponujal na strojno vrhunskih napravah ter bo lahko razširil svoje storitve, kot sta bing in xbox, na več trgov, za razvijalce, ki naj bi laže prodajali svoje aplikacije, in tudi za uporabnike, ki bodo imeli na voljo najboljšo strojno opremo, odlično programsko opremo in vodilne storitve.

Na vprašanje, zakaj se Nokia ni odločila za sistem android, ki je lani na trgu pridobil največ, je Elop odgovoril, da so tehtali med tremi možnostmi. Ena je bila obdržati svoja operacijska sistema – symbian in meego, ki ga razvijajo v navezi z Intelom. »Pri tem se je pojavljalo vprašanje, ali lahko dovolj hitro pošljemo naprave z meegom na trg in razvijemo dovolj močan ekosistem,« je pojasnil prvi mož Nokie. Kot vse kaže, so v finskem podjetju ugotovili, da ob trenutnih razmerah na trgu nimajo časa za postavljanje povsem nove platforme. Medtem ko se je za symbian po hladnem sprejemu, ki so ga med ocenjevalci in uporabniki doživele zadnje naprave z njim (n8, c7 in c6), izkazalo, da nima več prihodnosti v višjem segmentu trga. Druga možnost je bila tako privzeti android, pri čemer pa bi imela Nokia po Elopovih besedah precej manj možnosti za razlikovanje z drugimi proizvajalci in sčasoma bi se večina prihodkov od androidnih telefonov začela stekati k Googlu. »Tako je naveza z Microsoftom naša najboljša možnost za korak naprej, za boj z drugimi.«

Slabo za Nokio, 
dobro za Microsoft?

Za Nokio je ta odločitev tvegana, se strinjajo poznavalci. Nenazadnje je vrednost delnice največjega svetovnega proizvajalca mobilnih telefonov med petkovim trgovanjem padla za deset odstotkov, kar kaže, da finančni trgi novice niso sprejeli s posebnim navdušenjem. Dober poznavalec mobilne telefonije in nekdanji direktor v Nokii Tomi Ahonen je opozoril, da bo finsko podjetje edino med petimi največjimi proizvajalci mobilnikov, ki ne bo imelo svojega operacijskega sistema in si s tem samo določalo usode.

Po drugi strani je za Microsoft to velik dosežek. Podjetje ima namreč edinstveno priložnost, da se po letih neuspehov na tem področju vendarle povzpne med vodilne na trgu pametnih telefonov. Predsednik uprave Microsofta Steve Ballmer je poudaril, da bo partnerstvo z Nokio dramatično pospešilo razvoj ekosistema windows phone, Nokijine storitve, posebej lokacijske in navigacijske, pa bodo izboljšale ta proizvod. Ballmer je tudi potrdil, da Nokia nima ekskluzive pri uporabi sistema windows phone, bodo pa nekatere zadeve na njenih telefonih edinstvene. Kot je razbrati iz prvih izjav in mnenj poznavalcev, si je Nokia pri Microsoftu izborila možnost precej večjega poseganja v operacijski sistem, kot ga imajo drugi proizvajalci telefonov z njim, ki ne smejo spreminjati skoraj ničesar. Elop je še poudaril, da je celo bolje, če sistem uporablja več proizvajalcev, saj se tako krepi ekosistem. »Nokia pa je sposobna proizvajati izdelke, ki so boljši od konkurence.«

Vendar so nekateri analitiki prepričani, da bosta partnerja prej ali slej ostala sama. »Ne verjamem, da bodo Samsung, HTC in LG vztrajali pri windows phonu, saj vse stavijo na Google in njegov android. Nokia bo povsem očitno pri Microsoftu imela veliko večjo integracijo kot vsi drugi,« pravi analitičarka Gartnerja Carolina Milanesi. Po mnenju Stephena Elopa gre po novem za dirko treh konj, pri čemer je verjetno mislil na windows phone, android in Applov ios. Odpisal pa je blackberry ter HP-jev web os in Samsungovo bado. Vsekakor imata tako Nokia kot Microsoft velik motiv za intenziven in hiter razvoj platforme. Če se jima načrti izjalovijo, pa bo neuspeh veliko bolj boleč za finsko kot za ameriško podjetje.