Nov dokaz o koristnosti pisanja na roko

Računalniška tipkovnica je v zadnjem času skoraj povsem izrinila pisanje s svinčnikom na papir.

Objavljeno
02. februar 2011 19.49
M. R., znanost
M. R., znanost
Izkazalo pa se je, da ročno pisanje bolj spodbuja delovanje možganov kot tipkanje. To še posebej velja za pomnenje, je pokazala raziskava, ki so jo opravili francoski in norveški nevrofiziologi, njihove ugotovitve pa so objavili v zbirki člankov Advances in Haptics.

Poskus je potekal tako, da sta se morali dve skupini odraslih prostovoljcev naučiti še neznane abecede. Prva skupina je pri tem uporabljala zgolj tipkovnico, medtem ko se je druga nove abecede učila s pisanjem na roko. Čez tri tedne so prvič, čez šest tednov pa drugič preverjali, kako so si zapomnili nove znake. Vse teste so precej bolje opravili v drugi skupini.

Potem so še neposredno spremljali, kako se na tovrstno pomnenje odzivajo možgani. Pri prostovoljcih, ki so se abecede učili s tipkanjem, niso naprave zaznale skoraj nobenih reakcij v tistem delu možganov, kjer je center za artikulacijo in produkcijo govora (tako imenovano Broca področje), pri ljudeh, ki so pisali na roko, pa je tam potekala kar živahna aktivnost, sta ugotovila norveška nevroznanstvenica Anne Mangen in njen francoski kolega Jean-Luc Velay.